Građani protestuju u poslovnici Addiko banke u Ferhadiji

Fena
Građani protestuju u poslovnici Addiko banke u Ferhadiji
Članovi Udruženja korisnika kredita "Švicarac" BiH danas su blokirali rad novootvorene Addiko banke u centru Sarajeva, u ulici Ferhadija.

Na taj korak su se odlučili, kako su kazali, jer više ne mogu čekati da se neko odluči pozabaviti njihovim problemom na koji upozoravaju dugo vremena, a od prošlih protesta prije godinu dana, mnogi od korisnika tih kredita su u međuvremenu deložirani.

Nakon što je radno vrijeme poslovnice završeno, oni su ostali u njenim prostorijama tražeći rješenje za svoje probleme.

"Ovi ljudi traže nekog od federalnih parlamentaraca ili bilo koga s kim mogu razgovarati i ne žele da napuste banku. Dat ću sve od sebe da ih odgovorim od toga i da odemo kući. Ipak, morate razumjeti i njih jer je ljudima došlo do guše", kazao je novinarima predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković dodajući da dosadašnji pregovori sa direktorima ove banke nisu dali rezultat.

Iz Addiko banke su saopćili da je u poslovnici Ferhadija zabilježena veća gužva zbog grupe građana koji svoje transakcije vrše u sitnim kovanicama, iskazujući time svoje nezadovoljstvo zbog statusa njihovih kreditnih zaduženja sa valutnom klauzulom te dodaju da je banka ovim klijentima omogućila posebno uplatno mjesto, kako bi neometano mogli vršiti transakcije.

"Svjesni problema s kojima se korisnici CHF kredita susreću, tokom prošle godine smo ponudili konverziju kredita uz oprost 30, odnosno 50 posto glavnice duga, što je prihvatilo više od 90 posto klijenata. Ova nam činjenica govori dvije stvari. Prva je da je broj korisnika ovih kredita drastično smanjen, te nema potrebe za donošenjem posebnog zakona. Druga je da je dogovor banke i klijenata, koji će klijentima omogućiti uredno servisiranje njihovih obaveza, a neće ugroziti ekonomski i pravni sistem u zemlji, jedini način rješavanja ovog problema", izjavila je Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank.

Govoreći o predloženom zakonu, Pašić je kazala da je on "u suprotnosti sa brojnim postojećim zakonima" te da "ugrožava pravnu sigurnost i ekonomsku stabilnost u zemlji". 

"Naš stav, kao i stav drugih relevantnih institucija, jeste da je zakon loš i praktično neprovodiv. Otvoreni smo za dijalog, kako bismo i ostalim CHF klijentima omogućili konverziju kredita", istakla je Pašić.

Iz Addiko Banke su u saopćenju naveli da je banka zbog rješavanja ovog naslijeđenog problema samo tokom prošle godine pretrpjela višemilionske gubitke s ciljem da omogući klijentima konverziju po korektnim uslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije