Eldin Bajramović: Iz Vogošće prije dođete u Zenicu nego u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Eldin Bajramović: Iz Vogošće prije dođete u Zenicu nego u Sarajevo
/ Eldin Bajramović
Eldin Bajramović kandidat je SDP-a za načelnika sarajevske Općine Vogošća na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Bajramović je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi njegova pobjeda značila za stanovnike općine Vogošća, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Da budem iskren, nisam imao dovoljno vremena da detaljno pregledam program drugih kandidata.

Moj tim i ja se nismo trudili da budemo drugačiji. Trudili smo se da budemo svoji, da program odražava naše želje, snove, nadanja, htijenja. Ustvari trudili smo se da program bude socijademokratski.

Naš plan „Vogošća za sve nas“ je plan shvatanja naše sredine kao sredine koja ima velike resurse za napredak. Plan našeg napretka će uključiti naše snage, pamet, iskustvo i znanje u kreiranju puta ka boljoj Vogošći. Plan će se ostvarivati na svim poljima društvenog života i uključiti ćemo sve segmente društva koji žele napredak. Plan će biti ostvaren kada naš pojedinac bude imao osigurane osnovne ljudske potrebe. A kada ugradimo principe socijaldemokratije u upravljenje resursima općine Vogošća, dobit ćemo sredinu koja će svim pojedincima omogućiti podjednake šanse za napredak.

Znanje, sposobnost i kreativnost će biti ključni preduslovi za uspjeh.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Moja pobjeda, ali i pobjeda moje partije SDP BiH, bi sigurno dovela do usmjeravanja pažnje ka ugroženim kategorijama stanovništva. Mi smo socijaldemokrati, mi tako radimo. Jednakost, solidarnost i socijalna pravda su principi koje moramo ugraditi u naše društvo, a kada ih ugradimo i provedemo onda ćemo biti društvo bez ugroženih kategorija. Ista stvar je i sa ljudskim pravima. Svi se kao bore za ljudska prava, ali mi jedini imamo principe i model društva u kojem su ljudska prava zagarantovana. Sistem u kojem pojedinci imaju i ostvaruju svoja prava, ne bore se za njih.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Konkretno planiramo da što prije zasučemo rukave i počnemo ozbiljno raditi na kreiranju Vogošće kao mjesta lijepog življenja. Uključit ćemo sve segmente društva koji su zainteresovani. Svi moramo raditi na tome. Ne možemo više čekati da se neke stvari riješe na nekom drugom nivou. Ili imati izgovor za neurađeno jer nije u našoj nadležnosti. Moramo sagledati naše snage i slabosti. Pametno i efikasno iskoristiti naše resurse. I moramo svakom našem građaninu omogućiti šansu da iskoristi svoje znanje, kreativnost, talenat, sposobnost. Da sami sebi omoguće bolji život.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Zna se – nezaposlenost. Ovaj problem prouzrokuje mnoge druge probleme sa kojima mi danas živimo. Moramo biti svjesni da je proteklo dosta godina koje smo izgubili čekajući da se nešto desi.

Sad se moramo početi ozbiljno baviti ovim problemom. Naš najveći resurs – ljudi, odlaze iz zemlje, tražeći mjesta gdje su znanje, sposobnost i kreativnost ključ uspijeha. To je ključ rješenja ovog problema. Moramo omogućiti našim ljudima da na osnovu ove tri stavke budu uspješni ovdje, u svojoj sredini, u svojoj zemlji. Još uvijek imamo sve što nam je potrebno da budemo dobra i prosperitetna zajednica. Samo je potrebna volja. Mi je sigurno imamo.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Na ovo pitanje nemam konkretan odgovor. Radio je kako je radio. Nažalost, to nije dovoljno dobro.

Ako ujutro možete iz Vogošće prije doći na posao u Zenicu nego u Sarajevo, to valjda dovoljno govori.

Ovdje se radi velikom broju ljudi koji gubi dio života u vožnji do posla i nazad, umjesto da ga provede sa porodicom i prijateljima. To dovoljno govori koliko je vladajućoj strukturi stalo do nas i kvaliteta našeg života. Zato se moramo okrenuti ljudima, misliti o njima i znati šta im stvarno treba. I naravno omogućiti i to. Jer ako smo se odlučili baviti politikom, onda to podrazumijeva rad za opće dobro.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije