Dug za vodu iz javnih česmi treba platiti Grad Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Dug za vodu iz javnih česmi treba platiti Grad Sarajevo
Radiosarajevo.ba / Česma
Kantonalno javno komunalno poduzeće (KJKP) Vodovod i kanalizacija, suprotno zakonskim odredbama, tereti Općinu Stari Grad Sarajevo za dug za vodu sa javnih česmi, u iznosu od 126.000 KM, saopćeno je danas iz te općine.

Također navode da je Općina jasno stavila do znanja tom poduzeću da neće platiti račune jer to nije njena zakonska obaveza niti nadležnost, a da u KJKP Vodovod i kanalizacija odbijaju prihvatiti činjenice te su Općinskom sudu u Sarajevu poslali prijedlog za prinudno izvršenje.

"Po Zakonu o komunalnim djelatnostima, održavanje javnih česmi i fontana, javnih kupatila i javnih nužnika osiguravaju Grad i općine u njegovom sastavu. Istim članom propisano je da će grad i općine u njegovom sastavu posebnim propisom urediti međusobne odnose i druga pitanja u cilju osiguravanja obavljanja komunalnih djelatnosti", tvrde iz Općine Stari Grad.

Navode da takav propis, međutim, do danas nije definiran niti je potpisan

"Iz navedenog je jasno da je dug za račune za vodu na navedenim javnim česmama u Starom Gradu dužan platiti Grad Sarajevo, a ne Općina Stari Grad kao što preduzeće Vodovod i kanalizacija uporno insistira", kazao je načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić.

U postupak je uključeno Općinsko pravobranilaštvo koje, zastupajući Općinu, čvrsto stoji pri stavu da računi neće biti plaćeni, ma koliko iz preduzeća Vodovod i kanalizacija pokušavali izvršiti pritisak.

U namjeri da se ovaj problem barem djelomično riješi, da omogući građanima i turistima neometano korištenje javnih česmi i javnih nužnika, a kako bi se spriječilo narušavanje ugleda Starog Grada kao turistički najatraktivnije lokacije u Sarajevu, Općina Stari Grad je dobrovoljno preuzela obavezu plaćanja računa koji se odnose na utrošak vode na 12 javnih česmi, hair česmi i nužnika, saopćeno je iz te sarajevske općine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije