Dogs Trust: Akcija pomoći psima lutalicama u zimskim danima

Dogs Trust: Akcija pomoći psima lutalicama u zimskim danima
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH pokrenulo je jednokratnu akciju pomoći psima lutalicama u Kantonu Sarajevo, kojom su za ove pse finansirali 3.380 kg hrane za pse, zdjele za hranu i vodu te zalihe zaštitne masti za šape.

Akcija će trajati do isteka zaliha ili do 28. februara, a veliki dio u prvom mahu već je podijeljen, kazala je glasnogovornica Fondacije "Dogs Trust" Sanja Bianculli.

Kako je rekla, pomoć se realizira u saradnji s veterinarskim klinikama koje pomoć izdaju na svojim lokacijama, kao i građanima koji inače hrane nezbrinute pse koji žive na ulici, tako da svi koji žele pomoći u najbližoj veterinarskoj stanici mogu preuzeti zalihe.

Zalihe se dijele za period od mjesec dana, po jednom psu može se uzeti 13 kg hrane te 200 g masti, a ako neko brine o dva psa, onda to mora potvrditi svojim potpisom i pokazom lične karte te brojem telefona.

"Angažirali smo naše monitore koji pozivaju i obilaze lokacije hranjenja pasa, kako bi na terenu provjerili kako se sve to odvija te da bismo bili sigurni da je pomoć otišla onima kojima je namijenjena", kazala je Bianculli, napominjući da se radi o pomoći za pse koji žive na ulici, a ne za pse u skloništima, pansionima ili vlasničke pse.

Ovim putem Fondacija "Dogs Trust" pozvala je vlasti i nadležne institucije da uspostave zakonske, sistemske i humane mjere za upravljanje populacijom pasa, jer je to, kako su istaknuli, jedino moguće trajno rješenje: "Iako mi, u skladu s našim resursima i programima, možemo pomoći u izvjesnoj mjeri, ovo je pitanje za zajednicu, institucije i građane. Dogs Trust je nerezidentna organizacija i ne možemo uraditi onoliko koliko mogu vlasti."

Glasnogovornica ove fondacije ukazala je na činjenicu da se radi o stranoj dobrotvornoj organizaciji čiji je cilj poboljšanje sistemske dobrobiti psa, kao životinje općenito.

"Međutim, dobrobit psa usko je vezana i za dobrobit čovjeka. To su dvije stvari koje se ne mogu razdvajati", naglasila je te dodala da podrška koju su organizirali smanjuje sigurnosni rizik cijele zajednice koji može biti uzrokovan eventualnim, glađu izazvanim, promjenama u ponašanja pasa u zajednici.

Navela je primjere pomoći psima lutalicama u susjednoj Srbiji, gdje je za njih u periodu ekstremno niskih temperatura osiguran privremeni smještaj, kao i u Turskoj, gdje su neki biznismeni otvorili svoja vrata, pružajući sklonište psima s ulica.

"'Dogs Trust' to ne može uraditi jer nemamo skloništa, odnosno prostor i lokacije gdje možemo smjestiti pse. Zbog toga pozivamo sve da urade onoliko koliko mogu, u okviru svojih mogućnosti", rekla je Bianculli, naglasivši da ipak niko nema obavezu pomoći, osim vlasti.

Prema analizi brojanja pasa u Sarajevu, koju finansira i provodi Fondacija "Dogs Trust" još od 2012. godine, broj pasa bio je najveći 2013, kada su rezultati pokazali približno 12.400 pasa koji su živjeli na ulicama. Nakon provođenja dvogodišnjih kampanja masovne sterilizacija pasa lutalica, koje je također finansirao "Dogs Trust", 2015. godine ovaj broj se smanjio na približno 7.600, dok je u junu prošle godine broj pasa lutalica u Sarajevu povećan na 9.806.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije