Detalji sistema par-nepar: Vrtoglavo visoke kazne za nepoštivanje

Anadolija
Detalji sistema par-nepar: Vrtoglavo visoke kazne za nepoštivanje
Wikipedia / Prt Scr
Na području Kantona Sarajevo od sutra, 25. decembra 2016. godine, na snazi je privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sistema vožnje po principu par-nepar tablica.

Pri tome će se tog dana zabrana odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju parnim brojem.

Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS donio je Odluku o proglašenju treće epizode - uzbuna, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM10, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Operativni štab u okviru ove epizode nalaže maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza, koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji), upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 3ºC, privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (uvođenje sistema vožnje par-nepar tablica).

Narednog dana, u ponedjeljak 26. decembra 2016. godine od 00:00 sati zabrana će se odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem, i tako naizmjenično sve dok je na snazi epizoda - uzbuna.

Ova mjera se ne odnosi na vozila policije, inspekcijskih organa, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

Nastava u školama će se organizovati tako da se maksimalno izbjegnu gužve u javnom gradskom prevozu, po potrebi obustaviti nastavu, uskladiti radno vrijeme uposlenika, te eventualno osloboditi radnih obaveza rizične grupe stanovništva.

Napominju da i dalje ostaju na snazi i sve mjere koje podrazumijevaju ranije proglašene prva i druga epizoda, od 07. i 23. decembra 2016. godine.

Navedeno je i da sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala propisanih mjera podliježu sankcijama definisanim Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS (Službene novine KS broj 23/16), i to novčanim kaznama bit će kažnjena pravna lica u iznosima od 1.000 do 5.000 KM, a fizička od 500 do 1.000 KM.

Ponovljen je i apel građanima Kantona Sarajevo, posebno ugroženim kategorijama trudnicama, djeci, starijim osobama, hroničnim bolesnicima da svoje kretanje i zadržavanje na otvorenom u narednim danima svedu na minimum.

"Operativni štab kontinuirano prati razvoj situacije, te će po potrebi poduzimati i druge raspoložive mjere koje procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka, a o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena", saopćeno je iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije