Dalida Burzić: Mi smo ničiji, ali postoji politički pritisak

E. H., S. Š. J.
Dalida Burzić: Mi smo ničiji, ali postoji politički pritisak
Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, predstavila je danas Izvještaj o radu za 2016. godinu ove pravosudne institucije.

Tužiteljica Burzić najprije je istaknula da je Tužilaštvo uvijek transparentno i argumentirano nastupalo prema javnosti i da je izuzetno ponosna na rad institucije i činjenicu da su bolje i efikasnije radili u 2016. godini u odnosu na prethodne. 

"Sve što smo nagovijestili, pokušali smo i provesti, a u narednom periodu će nam prioritet biti koruptivni, organizirani i ekonomski kriminal. Ove godine Tužilaštvo KS-a prebacilo je kolektivnu normu u odnosu na prethodnu godinu i s ponosom iskazujem da je većina tužilaca ostvarila normu preko 100 posto. Ove godine kvalitet tužilačkih odluka je itekako povećan i bit će teško održati ovakav kvalitet", kazala je tužiteljica. 

Istaknula je i da je Tužilaštvo u 2016. godini pokrenulo rješavanje KTM predmeta, odnosno predmeta po nepoznatom počiniocu, koji su napola policijski.

"Povećan je i broj istraga, ali i njihova struktura, efikasnost, jer smo podmladili svoje istrage i vrlo malo je onih koje traju preko godinu dana. Prošle godine smo donijeli 52 posto manje loših tužilačkih odluka, nego što je to bilo ranije", naglasila je tužiteljica i dodala da su riješili probleme zastara i ažurirali sve procese.

"Prošle godine su tužioci na ročištima proveli 4 710 sati i pet minuta. Dakle za 19 posto više u odnosu na godinu ranije."

Povećan je i udio osuđujućih presuda, koji ove godine, kako je navedeno danas, u odnosu na sve pravosnažne presude iznosi 95 posto, te je riješeno 65 posto više predmeta. 

"A osim svega toga, svaki tužilac godišnje odradi 1 300 sati što pokazuje izniman tužilački angažman. Pravosnažno smo izdejstvovali prošle godine preko 100 godina zatvora. Smatram da će ovo tužilaštvo nastaviti s timom dobrih ljudi", kazala je Burzić. 

Tužiteljica Burzić govorila je i o slučaju Dženana Memića.

"Moram vas podsjetiti da je ovo tužilaštvo prvo signaliziralo da u istrazi o Dženanu Memiću nešto nije u redu, a ad hoc tijelo je to na neki način izdejstvovalo. Još u augustu smo formirali predmet u kojem se istražuje da li je bilo propusta službenih osoba u istrazi. Tačno je da sam gospodina Memića primila u aprilu, a i da sam mu poslala pismo u maju. Nije prvi put da se otvori istraga o jednom slučaju, a da se nešto promijeni tokom istrage. Mi smo otvorili slučaj Memić kao ubistvo na osnovu dva dokaza, ali smo utvrdili da smo zalutali u takvoj istrazi, zbog nekih drugih dešavanja u međuvremenu, te smo drukčije kvalificirali predmet", kazala je tužiteljica. 

Navela je i da je Federalno tužilaštvo, koje je bilo nadležno za nadzor rada Tužilaštva KS-a, zaključilo da nije bilo propusta nadležnog tužilaštva u predmetu Memić.

"Svaka crtica ili natpis u novinama o slučaju Dženan Memić bude provjerena, to vam odgovorno tvrdim", poručila je tužiteljica.

Tužiteljica je kazala da istraga protiv funkcionera SDA u akciji u kojoj je uhapšen Amir Zukić još uvijek traje, a tužiteljica vjeruje da će brzo doći do odluke, s kojom će izaći pred sud.

"Mi smo ničiji i to je nekome problem. Pritisak postoji i mislim da će taj politički pritisak postojati i da će uvijek rasti kako mi budemo postajali sve više nezavisni", zaključila je Dalida Burzić na kraju konferencije za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije