Da li će Islamska zajednica prihvatiti ponudu Bosna Sema

Radiosarajevo.ba
Da li će Islamska zajednica prihvatiti ponudu Bosna Sema
Lanac privatnih obrazovnih ustanova "Bosna Sema" mogao bi se uskoro naći u vlasništvu Islamske zajednice BiH.

Petnaest obrazovnih institucija u sistemu Bosna Sema, sudeći prema najavama u nekim medijima, moglo bi biti prepušteno na upravljanje Islamskoj zajednici BiH. 

Imovina Bosna Sema procijenjena je na 120 miliona KM, a sistem obuhvaća od vrtića do Burch univerziteta, a djeluje u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Tuzli.

Do sada je ove obrazovne institucije završilo preko 2500 mladih u BiH

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će sve ustanove postati vakuf kojim će upravljati Islamska zajednica BIH, iz ove krovne organizacije stiglo je saopćenje za javnost.

„Obavještavamo javnost da je bilo nekih neformalnih kontakata, ali da organi Islamske zajednice nisu donosili nikakve zvanične odluke niti stavove u vezi s tim pitanjem“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, turski mediji doveli su u vezu obrazovne ustanove Bosna Sema u vezu s Fetullahom Gulenom iako je s njihove adrese saopćeno da nemaju nikakve veze s organizacijom.

Nije poznato da li su ove okolnosti utjecale na odluku o pretvaranju školi u vakuf.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije