Članovi GSS-a vježbali na vodopadu Skakavac

Radiosarajevo.ba
Članovi GSS-a vježbali na vodopadu Skakavac
/ Gorska služba spašavanja - Stanica Sarajevo
Članovi Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo su jučer održali dvije vježbe na širem lokalitetu vodopada Skakavac.

 Radilo se o potražnoj vježbi i vježbi stijenskog spašavanja.

U potražnoj vježbi, članovi su raspoređeni u pet timova te po dogovoru krenuli u potragu u pet pravaca. S vođama timova su vršili pretragu područja, a uz pomoć komunikacije sa Operativnim Centrom i napredne tehnologije praćenja lokacije putem GPS tehnologije, koja se nalazi u digitalnim stanicama, kretanje po terenu je bilo koordinirano uz stalnu komunikaciju sa Kantonalnim Operativnim Centrom Civilne zaštite.

Scenarij je bio taj da se dobija dojava da su dvije djevojke izgubljene u području Skakavca. Nakon opisanih radnji na terenu, djevojke su pronađene za jedan sat i četrdeset minuta bez ikakvih ozljeda te su vraćene na zborno mjesto. U sklopu tima bio je i potražni pas Šmeki koji svaku priliku koristi za trening.

Vježba stijenskog spašavanja je bila nešto komplikovanija, s obzirom na nepovoljne vremenske uslove.

Iz GSS-a navode da ih je pratila jaka kiša, a samim tim i blatnjav teren - čime je bilo otežano izvlačenje unesrećene osobe. Članovi su bili raspoređeni u četiri tima. Prvi tim je vršio spuštanje unesrećenog niz stijenu do staze u podnožju vodopada Skakavac, dok su ostala tri tima vršila izvlačenje unesrećene osobe do makadamskog puta iznad vodopada.

"Obje vježbe su uspješno okončane. Uz sjajno druženje, ali i ozbiljan i naporan timski rad još jednom smo pokazali znanje, dobru organizaciju, te najbitnije -spremnost na naporan i timski rad", saopćeno je iz GSS-a.

U saopćenju se navodi da su s njima na pomenutim aktivnostima bili i članovi GSS - stanice Hadžići, te Mirsad Medić - pomoćnik direktora CZ za mjere zaštite i spašavanja. Kantonalni Operativni Centar Civilne zaštite im je ustupio digitalne motorole za komunikaciju, a kako se u digitalnim uređajima nalazi i GPS lokator uz pomoć GIS-a su spasioci sve vrijeme bili geografski locirani na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije