Brže i lakše do investicija u Općini Centar

Radiosarajevo.ba
Brže i lakše do investicija u Općini Centar
Privredni savjet Općine Centar održao je drugu sjednicu na kojoj su predstavljene informacije o stvaranju boljeg poslovnog ambijenta u Općini Centar, te su razmatrani daljnji koraci u radu.

Ovom prilikom prezentirani su rezultati projekta te informisani privrednici o napretku ostvarenom na polju regulatornih reformi, pojednostavljenja i smanjenja administrativnih opterećenja kod pribavljanja općinskih saglasnosti i rješenja, umanjenja administrativnih taksi. Naglašeno je da Općina očekuje da će građani i privrednici po ovom osnovu ostvariti uštede u iznosu od 272,051 KM godišnje.

Također, kao bitna novina u stvaranju pravne sigurnosti i transparentnosti u radu svih službi općinske uprave, uspostavljen je E-registar koji sadrži podatke o svim administrativnim postupcima koji se provode na nivou općinske uprave, te ažurne liste dostupnih općinskih poticaja, obrasce i upute za podnošenje zahtjeva, rokove za njihovo rješavanje sa iznosima administrativnih naknada, a privrednicima je danas saopšteno da od danas imaju pristup E-registru i ažurnoj listi poticaja putem zvanične web stranice Općine Centar.

Dodatno je napravljen je investicioni profil Općine Centar Sarajevo sa fokusom na konkretne investicijske lokacije, sektore i ostale potencijale i konkurentske prednosti za investiranje u Općini Centar Sarajevo, te uspostavljen Program postinvesticione podrške investitorima u Općini Centar Sarajevo.

Prezentirani rezultati su ostvareni u okviru projekta poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije