Besplatne užine za 447 osnovaca s područja općine Centar

Radiosarajevo.ba
Besplatne užine za 447 osnovaca s područja općine Centar
Arhiv / Ilustracija
U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu osigurano je 85.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja.

Projekt se realizira putem općinske Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica.

Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola s područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine imaju i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

Prema utvrđenoj proceduri, Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica škole dostavljaju spiskove s imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dječiji dodatak (koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu), na osnovu čega služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći, stoji u saopćenju Općine Centar Sarajevo.

Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 16 KM za užinu.

Za nabavku 447 užina za oktobar Općina Centar već je izdvojila iznos od 7.140 KM dobavljačima koji školskim ustanovama dostavljaju užine.

Prema utvrđenim kriterijima, najviše djece koja primaju besplatnu užinu dolazi iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ (125), zatim slijede škole: „Alija Nametak“ (59), JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece (52), „Hasan Kaimija“ (46), „Hasan Kikić“ (41), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (33), „Musa Ćazim Ćatić“ (23), „Vladislav Skarić (17), Osnovna škola Katoličkog školskog centra (15), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (14), „Isak Samokovlija (10), „Safvet-beg Bašagić“ (7), te iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" besplatnu užinu dobiva petero djece koja stanuju na području općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije