Aukcija: Prodaje se 28 autobusa i osam tramvaja GRAS-a

S. H.
Aukcija: Prodaje se 28 autobusa i osam tramvaja GRAS-a
Sarajevski općinski sud zakazao je za sutra prodaju 36 vozila KJKP "GRAS" na inicijativu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je zbog duga za PDV od 19 miliona konvertibilnih maraka u zalog uzeo 18 GRAS-ovih autobusa, deset minibusa i osam tramvaja.

Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor GRAS-a Avdo Vatrić.

Vatrić je za naš portal objasnio da je ovo druga aukcija koja je najavljena, te da je prva odgođena na inicijativu Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo i premijera KS-a Elmedina Konakovića.

Još tada su tražena kreditna sredstva koja bi vratila dug GRAS-a, te je rađena analiza stanja u GRAS-u.

"Ne znamo da li će aukcija uspjeti, a ako uspije, to će biti velika šteta za javni gradski prijevoz. Bit ćemo znatno osiromašeni jer smo ionako u deficitu", rekao je Vatrić za Radiosarajevo.ba.

Kako je naveo Vatrić, za tramvajski saobraćaj prodaja tramvaja neće predstavljati veliki problem, ali autobuski i minibuski saobraćaj će biti znatno ugrožen.

Pitali smo Vatrića postoji li šansa da se i sada aukcija odgodi, na šta nam je kazano da za to sada nema šanse, ali ne znaju ni da li će aukcija uspjeti.

Kontaktirali smo Upravu za indirektno oporezivanje BiH iz koje su nam rekli da je najveći dužnik po osnovu PDV-a trenutno poduzeće GRAS s ukupnim dugom u iznosu od 19.610.578,50 KM (od čega se na dug po prijedlogu za izvršenje 14. april 2015. godine odnosi iznos od 8.533.654,10 KM), a ostatak se odnosi na nova dugovanja i zatezne kamate.

"S obzirom na to da obveznik nije podmirivao obaveze prema reprogramu duga u ratama, kao ni obaveze iz tekućih PDV prijava, Uprava je 10. aprila 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama za pomenutog obveznika, te 14. aprila 2015. godine godine pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu. Naime, prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama GRAS je Upravi za indirektno oporezivanje u zalog ponudio pokretnu imovinu (tramvaje i autobuse), gdje je Uprava u registru zaloga upisala založno pravo, te je pokrenula izvršni postupak pred nadležnim sudom. Ranija licitacija na kojoj je trebala biti održana prodaja imovine poduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo odgođena je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo, kao većinskog vlasnika ove firme, da se da dodatni rok od dva mjeseca kako bi se pribavila kreditna sredstva za plaćanje duga po osnovu PDV-a. S obzirom na to da su pomenuta dva mjeseca prošla te da se nije riješilo pitanje duga, Uprava je opet pred nadležnim sudom pokrenula izvršni postupak za prodaju imovine date u zalog prilikom sklapanja Ugovora o reprogramu duga i taj proces je u toku.

Međutim, kako dug kompanije GRAS d.o.o. iz dana u dan raste Grupa za prinudnu naplatu UIO u Regionalnom centru Sarajevo u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate poduzima sve daljnje korake za naplatu dugovanje. Tako je kod pomenutog obveznika UIO u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM, te je izvršila i blokadu 12 tramavaja koji ranije nisu bili upisani kao založno pravo u registru zaloga. Tako će UIO i u narednom period u skladu sa zakonskim okvirima koji definiraju postupak prinudne naplate uraditi sve korake u cilju naplate dugovanja. Inače kompanija GRAS d.o.o. prvi put je ušla u postupak prinudne naplate zbog neplaćanja PDV-a još 2008. godine", saopćeno je iz UIO BiH za Radiosarajevo.ba. 

Javna aukcija pokretnih stvari GRAS-a održat će se sutra u 12 sati u Općinskom sudu u Sarajevu.

Na prodaji će biti 36 vozila, od čega osam tramvaja i 28 autobusa.

"Ako ovom prodajom ne budu namirena potraživanja, UIO će tražiti od Suda zakazivanje novog ročišta", naveli su iz UIO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije