Ana Babić se suzdržavala da ne zaplače u Muzeju zločina protiv čovječnosti

Anadolija
Ana Babić se suzdržavala da ne zaplače u Muzeju zločina protiv čovječnosti
/ Anadolija
Na 21. godišnjicu od masakra na Markalama kod gradske tržnice, Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida posjetila je Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo.

Babić kao i drugi posjetioci Muzeja nije mogla ostati ravnodušna. Kako je tokom i nakon obilaska i sama rekla, osjećala je gorčinu u stomaku i teško se suzdržavala da ne zaplače. 

Govoreći o cilju posjete Muzeju Babić je podsjetila da se danas obilježava 21. godišnjica od masakra na Markalama kod gradske tržnice.

"Sama sam doživjela taj dan kada se desio stravičan masakr. Pod dojmom tih sjećanja odlučila sam da dođem u ovaj muzej. Puna sam dojmova koji su gorkog ukusa isključivo zbog toga što kulturu sjećanja nikako ne njegujemo”, istakla je Babić.

Babić smatra kako je prvenstveno zadatak svih da posjete muzej, da vide šta se dešavalo u ne tako dalekoj prošlosti, od dešavanja stravičnih zločina.

“Čovjek prosto ostane bez daha, ne možete biti ravnodušni, morate pustiti suzu. Voljela bih kada bi naše institucije posvetile pažnju da ovo ostane očuvano. Poruka je ‘Dođite vidite šta nam se dešavalo, šta se dešavalo Bosni i Hercegovini i kakav je bio plan s budućnošću Bosne i Hercegovine”, izjavila je Babić koja je dobila detaljne informacije o fotografijama i sadržajima izloženim u Muzeju.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije