Vlada nas je izigrala, insistirat ćemo na deložaciji škole na Mejtašu

Radiosarajevo.ba
Vlada nas je izigrala, insistirat ćemo na deložaciji škole na Mejtašu
Općina Centar / OŠ Silvije Strahimir Kranjčević
Nakon što je prije više od dvije sedmice javnost, posebno u Sarajevu, potresao slučaj moguće deložacije Osnovne škole "ilvije Strahimir Kranjčević, slučaj je "hitno rješavan", no čini se da nije riješen do kraja.

Prvenstveno su se predlagala brojna administrativna i pravna rješenja za ovaj slučaj, nakon što su roditelji djece koja pohađaju ovu školu zatražili da se hitno riješi status osnovne škole u sarajevskom naselju Mejtaš.

Potom su se u borbu uključili i brojni drugi pojedinci koji su se zalagali da se deložacija ove škole zaustavi i riješi, ali to se izgleda neće desiti, barem kako tvrde iz Saveza izviđača Federacije BiH kojem, prema odluci suda, pripadaju prostorije u kojima se trenutno nalazi ova škola.

Ova Savez se danas ponovo obratio cjelokupnoj javnosti saopćenjem, u kojem ističu da iako su "iskreno željeli postići dogovor s nadležnim institucijama Kantona Sarajevo" u vezi s problemom OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, čini se da dogovora neće biti.

Obećanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, te premijera Vlade KS-a o novom ugovoru u vezi sa zakupom Doma izviđača za potrebe škole i izmirenje starih dugova čini se neće biti ispunjena, barem tako tvrde iz Saveza izviđača FBiH, koji traži rješenje za ovo pitanje.

"Kao odgovor na sve dobili smo prigovor Općinskom Sudu u Sarajevu od Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, pravno formuliran kao prigovor trećeg lica, o iseljenju škole, te je najavljeno da se pravna bitka nastavlja. S obzirom na navedeno, jasno je da Vlada Kantona Sarajevo nije spremna ispuniti ono što je dogovoreno, te smo primorani insistirati na provođenju presude Općinskog Suda u Sarajevu na iseljenju škole iz prostora Doma izviđača. Presuda ne odlaže izvršenje bilo kakvim prigovorima, te želimo zaštititi svoju imovinu", ističe Savez izviđača FBiH u svom saopćenju, te dodaju da će ipak i u narednom periodu izaći u susret Vladi KS-a ako ona bude željela potpisati novi ugovor o vraćanju dugova i zakupu objekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije