40.000 KM za izradu projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka na Šipu

Radiosarajevo.ba
40.000 KM za izradu projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka na Šipu
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i pomoćnica općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Alma Sadović posjetili su 19. jula 2016. godine Javno preduzeće „Ceste Federacije BiH“.

Povod posjete bio je potpisivanje sporazuma na osnovu kojeg je Općina Centar Sarajevo iz svog budžeta izdvojila 40.000 maraka za izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove saobraćajnice, odnosno izmještanje dijela saobraćajnice u Ulici Alipašina i izgradnju kružnog toka na ulazu u naselje Šip.

Sporazum je u ime Općine Centar ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime JP „Ceste Federacije BiH“ direktor Pravdić.

Direktor Pravdić je kazao da je izuzetno obradovan  činjenicom da su pokrenute aktivnosti na izgradnji kružnog toka na ovom lokalitetu, prvenstveno zbog velikih saobraćajnih gužvi posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

"Ovaj projekt ima veliki značaj prije svega za rješavanje sigurnosnog aspekta, a za lokalni promet znači smanjenje gužvi koje su zaista velike. Izdvajanjem novca za projektnu dokumentaciju Općina Centar je stvorila preduvjete za početak realizacije ovog značajnog projekta. Ono što nam sada predstoji jeste raspisivanje konkursa za izbor projektanta, odnosno konsultanta koji će izraditi projektno rješenje i kružnog toka na Šipu i izmještanja magistralne ceste u tom dijelu."

Općina će sa svoje strane osigurati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Ovo je projekt koji je od interesa i za Kanton Sarajevo i JP „Ceste Federacije BiH“ i Općinu Centar, tako da ćemo svi pokušati sa svoje strane učiniti sve što je u našoj moći kako bi projekt što prije bio realizovan. Sa finansijske strane trebalo bi da se uključi i Vlada FBiH koja će izdvojiti dio sredstava za izmještanje magistralne ceste. Za realizaciju ovog projekta, prema prvim procjenama, potrebno je oko 2,5 miliona KM, a stvarna cijena će biti poznata tek nakon izrade glavnog projekta. Realizacija projekta zavisi od osiguranja finansijskih sredstava", pojasnio je  Pravdić te dodao da se do kraja godine očekuje početak radova na izgradnji kružnog toka i izmještanju saobraćajnice.

Predsjedavajući Ajnadžić naglasio je važnost ovog projekta za građane središnje gradske općine.

"Općina Centra je izdvojila 40.000 maraka za potrebe izrade glavnog projekta koji podrazumijeva izgradnju nove saobraćajnice, odnosno izmještanje dijela saobraćajnice u Ulici Alipašina i izgradnju kružnog toka na ulazu u naselje Šip što bi bila osnova za izradu korekcije planske dokumentacije. Potpisivanjem ovog sporazuma stvorili smo pretpostavke za izgradnju kružnog toka. Općina Centar će nakon izrade glavnog projekta provesti proceduru korekcije planske dokumentacije a zatim ući u proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Nadam se brzoj reakciji JP „Ceste Federacije BiH“ i što skorijem početku radova na realizaciji ovog projekta koji predstavlja jedan od prioriteta za lokalnu zajednicu i kojim se želi postići adekvatno i trajno rješenje problema saobraćaja na ovom području", kazao je Ajandžić.

Današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“ Irhad Čovrk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije