Zbog ove slike sirijski izbjeglica je doveo Facebook na sud

Fena
Zbog ove slike sirijski izbjeglica je doveo Facebook na sud
/ Facebook
U augustu 2015. godine, Anas Modamani, izbjeglica iz Sirije, uslikao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je bila u posjeti skloništu u Berlinu.

Selfie je postao hit na internetu i na naslovnicama državnih novina, te se o njemu pričalo i na večernjim vijestima jer je prikazao njemačku liderku u rijetkom, spontanom trenutku.

Ali fotografija se uskoro počela koristiti u loše svrhe, ukrali su je autori lažnih vijesti koji su uporno koristili Modamanijevo ime i lik u objavama na društvenim mrežama koje su spominjale terorizam, prenosi CNN.

"Tokom prvih pet mjeseci mislio sam da je fotografija amajlija, ali sada mi se čini da donosi lošu sreću", rekao je Modamani.

Kako je kazao njegov advokat, Modamani traži da njemački sud izda naredbu koja bi od Facebooka zahijevala da zaustavi korištenje fotografije u lažnim vijestima. Također traži da se obrišu sve postojeće lažne objave u kojima je prikazana ova fotografija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije