Ustavni sud: Odijevanje školske djece u 'Titove pionire' je protivzakonito

Fena
Ustavni sud: Odijevanje školske djece u 'Titove pionire' je protivzakonito
/ Foto: volimpodgoricu.me
Duh odluke Ustavnog suda Slovenije prema kojoj je svako veličanje komunističkog totalitarnog režima protuustavno ne provodi se po svom smislu u cijelosti, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Mozetič.

Napomenuo je da u nekim slovenskim javnim školama djecu još uvijek znaju odjenuti u 'Titove pionire', što je sporno jer se time odaje počast nekadašnjem režimu.

Najveća ulica u Ljubljani zvala se do 1991. godine Titova cesta, ali je nakon toga preimenovana.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković je, vjerujući da dosta Slovenaca misli da Tito zaslužuje ulicu u slovenskom glavnom gradu, jednu novu ulicu gradskom odlukom proglasio Titovom ulicom, što se onda osporavalo na ustavnom sudu koji je imenovanje ulice po bivšem jugoslavenskom predsjedniku i diktatoru zabranio.

"Ime Tito ne simbolizira samo oslobođenje teritorija današnje Slovenije od fašističke okupacije u ratu, nego je i simbol poratnog totalitarnog režima koji je obilježen grubim kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda", naveo je u svom pravorijeku o sporu oko Titove ljubljanske ulice ustavni sud, jednoglasnom odlukom svih sudaca.

Imenovanje novih ulica i trgova po pokojnom maršalu u Sloveniji je tom presudom zabranjeno kao protuustavno slavljenje bivšeg režima, uz opasku da to ne znači da ulice i trgovi, te lokacije u gradovima koji su zadržali staro ime i nakon osamostaljenja i demokratizacije države trebaju biti ukinuti ako građani tako žele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije