Upoznajte novog predsjednika i prvu damu Francuske

Radiosarajevo.ba
Upoznajte novog predsjednika i prvu damu Francuske
Novi predsjednik Francuske je nezavisni centristički kandidat Emmanuel Macron, koji je osvojio 66,06 posto glasova u drugom krugu izbora.

Kandidatkinji krajnje desnice Marin Le Pen pripalo je 33,94 posto glasova, pokazuju djelimični rezultati koje je objavilo francusko Ministarstvo za unutrašnje poslove.

Procjenjuje se da procenat francuskih birača koji u nedelju nisu izašli na birališta 24,67 posto, što je znatno manje nego u prvom krugu. Također, rekordno je veliki broj nevažećih listića, piše Tanjug.

Jutro nakon slavlja Macrona i njegovih pristalica, svjetski mediji bave se njegovom biografijom. Kako navodi BBC, Macron je osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!" i bivši je bankar koji se nikada do sada nije kandidirao na izborima. On je također bio i ekonomski savjetnik sadašnjem predsjedniku Fransoa Hollandu i potom ministar za ekonomiju.

Ovaj ambiciozni 39-godišnji novajlija u političkim vodama, koji važi za zagovornika poslovanja i deregulative, uzdrmao je, međutim, francusku politiku umijećem iskusnog političara, navodi dalje BBC.

Potječe iz sjevernog grada Amiensa, iz ljekarske porodice, a školovao se u Parizu gde je studirao filozofiju, nakon čega je postdiplomske studije završio na prestižnom Institutu političkih nauka i u elitnoj Nacionalnoj školi administracije (ENA).

Godine 2008. pridružuje se kući "Rotshilf & Si", gdje četiri godine radi kao investicioni bankar, a prvi put je "ukus vlasti" osjetio pod Hollandom kome je postao ekonomski savjetnik, da bi 2014. preuzeo i dužnost ministra za ekonomiju.

Kao ministar ukinuo je propise koji su dotad važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom. Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u lijevom krilu partije suprotstavili, pa je poslije dvije godine provedene na funkciji ministra podnio ostavku i osnovao sopstveni, nezavisni pokret.

Strastveno se zalaže za europske integracije i tržište EU smatra ključnim za Francusku kako bi, kaže, preporodila svoju iscrpljenu ekonomiju.

Za veći dio francuske poslovne zajednice postao je "dašak svježeg zraka", s listom političkih prijedloga u korist poslovanja usmjerenih na podsticanje privrednog rasta.

Macron ima plan o javnim investicijama vrijedan 50 milijardi eura koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture.

Planira značajna smanjenja poreza za korporacije i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-satnoj radnoj sedmici, odnosno planira da mladima produži radne sate, dok bi zaposlenima u petoj deceniji omogućio kraću radnu nedelju.

Namjerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam posto, ali i da zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama za mlađe od 15 godina. Macron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - sigurnosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svijetu".

U žustroj televizijskoj debati održanoj 3. maja pokazao je da umije da uputi uvrede žestoko koliko i njegova nacionalistička protivnica Marin Le Pen, dok i naziv njegovog pokreta - "U marš!" - opisuje karakter ovog ambicionog čovjeka "u pokretu".

Njegovu strastvenost za govornicom mnogi ismijavaju, ali je on uspio sebi osigurati pozamašnu podršku i prenijeti poruku biračima, dok njegov pokret ima više od 200.000 sljedbenika s platformom koja kombinira javna ulaganja s politikom naklonjenom poslovanju.

A ko je nova prva dama Francuske

Brigitte Trogneux je u Macronovom životu prisutna još od kada je bio 15-godišnjak, isprva kao njegova nastavnica, potom u godinama koje slijede ljubavnica, a zatim supruga i - prva dama.

Brigitte, koja je 24 godine starija od svog supruga, bit će uz njega i kada taj 39-godišnji europejac bude preuzeo dužnost kao dosad najmlađi predsjednik moderne Francuske, prenosi AFP.

Elegantna i vitka, 64-godišnja Brigitte je najbliža Macronova saradnica, kojoj je obećao zvaničnu ulogu u predsjedničkoj palači. "Svake večeri razmjenjujemo šta smo čuli jedan o drugom. Moram obratiti pažnju na sve, da dam sve od sebe da ga zaštitim", rekla je ona prošle godine.

Brigitte se našla na naslovnim stranicama skoro desetak časopisa, ruku pod ruku s mužem na raznoraznim skupovima, fascinirajući svijet svojom neobičnom romansom. Međutim, prije svega toga, ona je bila supruga drugog muškarca i majka troje djece, koja predaje francuski, latinski i dramu.

Rođena je u Amiensu, gdje i Macron, u dobrostojećoj porodici koja se uspješno bavi proizvodnjom tjestenine i čokolade. Početkom 1990-ih veoma ju je zainterigirao mladić koji je glumio u jednoj predstavi - to je bio Emmanuel, kome je odmah pritekla u pomoć u radu na jednom tekstu i - tada su počeli da grade vezu.

Tada 39-godišnja nastavnica bila je "potpuno očarana" Emmanuelovom inteligencijom, a osjećanja su bila obostrana i, dva mjeseca kasnije, on joj je, kao 17-godišnjak, obećao da će je oženiti "šta god radila".

Macron je nastavio školovanje, ali je sve vrijeme bio sa njom u vezi, da bi na kraju ona napustila prvog muža i godinu danas kasnije, 2007, udala se za Macrona, preselivši se u Pariz gdje je nastavila raditi kao nastavnica.

Oni koje poznaju Brigitte opisuju je kao srdačnu i racionalnu ženu, koja odiše šarmom i pozitivnom energijom. Ona je uz Macrona bila i u nedelju, kada je glasao u drugom krugu predsjedničkih izbora, fokusirana na život s mužem političarem i ogromnu posvećenost izbornoj kampanji.

"Sretna sam što ovo dijelim sa Emmanuelom, iako kad je riječ o politici nisam imala mnogo izbora", rekla je Brigitte,istovremeno izrazivši želju da, kao prva dama, pomogne mladim ljudima koji se hvataju u koštac s mnogobrojnim problemima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije