UN upozorava na sve napetiju situaciju na grčkim otocima zbog migranata

Fena
UN upozorava na sve napetiju situaciju na grčkim otocima zbog migranata
EPA / Ilustracija
Agencija UN-a za pomoć izbjeglicama (UNHCR) u četvrtak je upozorila na rastuće napetosti na grčkim otocima na kojima se nalaze hiljade izbjeglica i migranata.

"Situacija na otocima je postala napetija s najnovijim dolascima... Lesbos, Samos i Chios su otoci na kojima je situacija najnapetija. Treba nam više lokacija... treba nam više podrške na terenu i treba nam više premještaja s otoka na kopno", rekao je Philippe Leclerc, predstavnik UNHCR-a u Grčkoj, prenosi AFP.

Ovaj apel je upućen nakon što je EU najavila plan pomoći za Grčku kako bi malo smanjila teret.

Kako su kazali neki od zvaničnika, kapacitet kampova na Lesbosu, Samosu i Chiosu je 5.500 osoba, dok se u njima trenutno nalazi više od 9.000 migranata.

U nekim od kampova počeli su se dešavati sukobi između policije i većinom afričkih migranata koji se suočavaju s deportacijom u Tursku nakon dugog čekanja na azil bez rezultata.

EU ponudila Grčkoj 209 miliona eura pomoći za izbjeglice

Europska komisija je u četvrtak ponudila hitnu potporu Grčkoj od 209 miliona eura kako bi ta zemlja mogla pomoći izbjeglicama na njenoj teritoriji. Oko 62.000 izbjeglica i migranata, većinom Sirijaca, Afganistanaca i Iračana koji su na putu ka sjeveru Evrope, "zaglavljeni" su u Grčkoj otkad su evropske zemlje zatvorile svoje granice u martu prošle godine.

Većina njih živi u pretrpanim kampovima na grčkim otocima i kopnu.

Taj plan, koji uključuje i učešće agencije UN-a za pomoć izbjeglicama, osigurat će smještaj za 22.000 izbjeglica u gradovima, te za oko 2.000 osoba na otocima. Time će se broj izbjeglica koje žive u unajmljenim stanovima u Grčkoj povećati na 30.000 do kraja 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije