U Parizu sav javni prevoz besplatan zbog velikog zagađenja

Radiosarajevo.ba
U Parizu sav javni prevoz besplatan zbog velikog zagađenja
U Parizu je zabilježena najveća i najdugotrajnija zagađenost u zimskom periodu u posljednjih najmanje 10 godina.

To je posljedica kombinacije emisije izduvnih gasova automobila i dima iz domaćinstava koja se griju upotrebom čvrstog goriva.

Takođe, visokom nivou zagađenosti u francuskoj prijestolnici doprinose meteorološki uvjeti koji su gotovo bez vjetra, što znači da zagađujući gasovi ne mogu da se rastjeraju.

Kako bi se borili protiv ovoga, Pariz je uveo par-nepar sistem za vozila. Također, javni prevoz je besplatanod utorka kako bi i na taj način podstakli građane da manje koriste lična vozila.

Treba reći da su sve ove vanredne mjere poduzete kada su u Parizu srednje dnevne izmjerene vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) prešle 80 ug/m3.

Poređenja radi, u Sarajevu su jučer srednje dnevne vrijednosti  koncentracije prašine PM10 se kretale između 80 i 150 ug/m3 na mjernim mjestima, a u Zenici oko 150 ug/m3.

U Tuzli su jučerašnje satne vrijednosti  prašine PM2.5 (U Tuzli i Lukavcu se ne vrše mjerenja prašine PM10 nego prašine PM2.5) dostizale 660 (stanica Bukinje), a u Lukavcu čak  950 ug/m3, nakon čega je analizator za praćenje ovog parametra prestao da radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije