U dijelu koji se odnosi na javnu upravu BiH dobila više od 70 pitanja

Fena
U dijelu koji se odnosi na javnu upravu BiH dobila više od 70 pitanja
Fena / Dragan Ćuzulan
Bosna i Hercegovina je, u dijelu koji se odnosi na javnu upravu, dobila više od 70 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, ali mnoga se pitanja, ne samo u ovoj, nego u svim oblastima, zapravo sastoje od više potpitanja, tako da je ukupan broj pitanja.

Pitanja iz oblasti javne uprave su grupirana u šest segmenata, koji odgovaraju ključnim pitanjima za reformu javne uprave iz strategija proširenja Evropske komisije, odnosno SIGMA principima javne uprave. Ove dimenzije ujedno su i stubovi Strategije reforme javne uprave za naredni srednjoročni period, čija je izrada u toku, kazao je Feni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

To su područja: Strateški okvir za reformu javne uprave; Izrada i koordinacija politika; Državna služba i upravljanje ljudskim resursima; Odgovornost; Pružanje usluga te Upravljanje javnim finansijama.

Ćuzulan navodi da će na pitanja iz oblasti javne uprave odgovarati brojne institucije svih nivoa vlasti, uključujući i kantone. Mnoge od ovih institucija su i ranije bile uključene u proces reforme javne uprave, ali ne sve.

Po njegovim riječima, Ured koordinatora će dati doprinos pripremi odgovora za dio pitanja, primarno na pitanja koja se odnose na strateški okvir za reformu javne uprave, ali i u drugim oblastima u skladu s raspoloživim podacima.

Već su od Direkcije za evropske integracije dobili jedan broj pitanja na koja do kraja mjeseca trebaju odgovoriti.

"Pitanja se odnose na nivo političke podrške za reformu javne uprave na različitim nivoima vlasti, postojanje konsenzusa o opsegu reforme. Odgovorit ćemo i na još neka pitanja poput toga da li strategija ima akcioni plan sa dinamikom i jasnim informacijama u pogledu odgovornosti za realizaciju, troškove i izvore finansiranja; da li je finansijska održivost reforme osigurana u srednjoročnim okvirima rashoda; na koji način je osigurana dosljednost prakse upravljanja ljudskim resursima u cijeloj zemlji; da li postoje smjernice o sadržaju informacija koje javne institucije proaktivno objavljuju", naveo je Ćuzulan.

Kaže da trebaju dati i podatke o tome koliko institucija održava web stranicu i koliko njih se redovno ažurira, te šta je urađeno da se osigura otvorenost i transparentnost državne uprave.

Po njegovim riječima, Komisiju zanimaju i mehanizmi za dobijanje povratnih informacija od građana koje služe za mjerenje zadovoljstva građana/privrede radom javnih službi. Također, dat će odgovor i na pitanje u vezi s reformom upravljanja javnim finansijama, a s aspekta Strategije reforme javne uprave i Rediviranog akcionog plana 1 za njenu provedbu.

Ćuzulan navodi da je Ured dobio i neka dodatna pitanja, iz područja borbe protiv korupcije (dva pitanja), koja se odnose na segment upravljanja kvalitetom, te još jedno pitanje iz područja evropskih standarda.

"U skladu s uputama Direkcije za evropske integracije trebamo, kao i sve druge institucije, pripremiti odgovore do kraja januara. Planirano je da sve faze pripreme odgovora na Upitnik (uključujući i prevode propisa i drugih akata koje traži Komisija) budu završeni u maju, te da se odgovori na Upitnik upute do kraja maja Evropskoj komisiji. Za sve ostale informacije o načinu pripreme odgovora, i različitim fazama procesa odgovaranja zadužena je Direkcija za evropske integracije koja i vodi proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije", zaključio je Ćuzulan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije