Turska zaprijetila da će "Europi raznijeti pamet"

Fena
Turska zaprijetila da će "Europi raznijeti pamet"
Anadolija / Na Balkanskoj ruti
Turski ministar za unutrašnje poslove Suleyman Soylu zaprijetio je "raznijeti pamet" Europi slanjem 15.000 izbjeglica mjesečno na teritoriju EU, u pojačanom sporenju s blokom.

Ankara i Bruxelles potpisali su prije godinu dana 18. marta historijski sporazum koji je značajno umanjio priliv migranata iz Turske u Europu.

Sporazum, međutim, sada visi u zraku "zbog diplomatskih kriza oko blokiranja turskim ministrima da održavaju mitinge u Europi".

"Ako želite to, mogli bismo otvoriti put za 15.000 izbjeglica koje ne šaljemo svakog mjeseca i raznijeti pamet Europi",  navela je državna novinska agencija Anadolija izjavu Soylua iz govora koji je održao u četvrtak navečer.

Ministar za vanjske poslove Mevlut Cavusoglu već je nagovijestio da bi Turska mogla odustati od sporazuma i da više ne bi mogla primati migrante koji su prešli u Grčku.

Kriza je izbila kada su Holandija i Njemačka odbile da dopuste turskim ministrima da provode kampanju za referendum od 16. aprila koji bi proširio ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, što je nagnalo turskog moćnika da ih uporedi s nacističkom Njemačkom.

Soylu, tvrdolinijaš koji se smatra bliskim Erdoganu, optužio je Den Haag i Berlin za umiješanost u proteste protiv Erdogana iz juna 2013., prokurdske nemire iz oktobra 2014. i propali pokušaj puča od 15. jula prošle godine.

On je optužio Europu što ne pomaže Turskoj da uđe u blok i ne podržava je u borbi protiv terorizma, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije