Theresa May: Neki u Brusselsu ne žele da se uspješno okončaju pregovori o Brexitu

Fena
Theresa May: Neki u Brusselsu ne žele da se uspješno okončaju pregovori o Brexitu
/ Twitter
Britanska premijerka Theresa May optužila je danas europske političare i zvaničnike da žele utjecati na ishod izbora u Velikoj Britaniji tako što prijete negativnim posljedicama izlaska ove zemlje iz Evropske unije te teškim pregovorima.

Vanredni izbori na Otoku će se održati 8. juna ove godine i to na zahtjev May koja traži veću podršku unutar zemlje za komplicirani dvogodišnji proces Brexita. Premijerka očekuje značajnu pobjedu i vodi u anketama.

Međutim, posljednjih dana, od kada su u Europskoj uniji usaglasili početne stavove za pregovore s Velikom Britanijom, May se našla na meti kritika, ponajviše zbog cijene koju London mora platiti za izlazak iz bloka.

Osim toga, Brussels smatra da će Velika Britanija i dugo nakon "razvoda" s EU morati priznavati nadležnost evropskih sudova i poštivati prava imigranata za spajanje sa njihovim porodicama.

No, May je oštro odgovorila Brusselsu, a nakon današnje posjete kraljici Elizabethi, raspuštanja parlamenta i zvaničnog početka kampanje. Ona je rekla da "neki u Brusselsu ne žele da se uspješno okončaju pregovori o Brexitu".

"Naša pozicija u pregovorima se pogrešno predstavlja u medijima na kontinentu, pozicije Europske komisije se pojačavaju, a Velikoj Britaniji se prijeti. Sve ovo je svjesno plasirano kako bi se utjecalo na ishod općih izbora u našoj zemlji", poručila je May.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije