Thaçi i Juncker: Nema vizne liberalizacije za Kosovare bez demarkacije s C. Gorom

Anadolija
Thaçi i Juncker: Nema vizne liberalizacije za Kosovare bez demarkacije s C. Gorom
/ Anadolija
Predsjednik Kosova Hashim Thaçi sastao se predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom.

Razgovarali su o svim pitanjima koja su od međusobnog interesa u odnosima između Kosova i Evropska unije. 

"Svjestan da nema bitnijeg i hitnijeg pitanja za Kosovo i naše građane od okončanja izolacije. Moj fokus je na zaključivanju procesa liberalizacije viza", rekao je nakon sastanka Thaçi. 

Juncker je pokazao volju da se ovaj proces zaključi. Ali, predsjednik Evropske komisije je učinio jasnim da će biti nemoguće da se ovaj proces zaključi ukoliko Parlament Kosova ne ratifikuje sporazum o obeležavanju granične linije između Kosova i Crne Gore. 

Predsjednik Thaçi je rekao da je za EU neshvatljivo kako je moguće da Kosovari žele i da ovako puno traže liberalizaciju viza, a njihovi predstavnici, poslanici Skupštine Kosova, onemogućavaju kretanje bez viza svojim građanima, tako što ne glasaju za sporazum s Crnom Gorom. 

"Ovo je jedna potpuno apsurdna i neprihvatljiva situacija i svi poslanici Parlamenta Kosova su odgovorni za ovu nepravičnu izolaciju. Dakle, ja ih još jednom pozivam u ime građana Kosova, da odluče u interesu Kosova i naših građana, prije nego u njihovom ličnom ili partijskom interesu. Njihov glas za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji okončat će nepravednu izolaciju Kosova", rekao je predsednik Thaçi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije