Savjetnica Evropskog suda: Poslodavci u EU mogu zabraniti nošenje hidžaba

Anadolija
Savjetnica Evropskog suda: Poslodavci u EU mogu zabraniti nošenje hidžaba
Visoka savjetnica Evropskog suda pravde Juliane Kokott izjavila je da poslodavci u zemljama Evropske unije (EU) mogu legitimno zabraniti zaposlenicima da nose hidžab na poslu.

To mogu uraditi pod uvjetom da je zabrana zasnovana na općem pravilu kompanije kojim se zabranjuju vidljivi politički i vjerski simboli na radnom mjestu, a ne na predrasudi protiv određene religije.

Kokott je danas iznijela mišljenje nakon što je belgijski sud zatražio pojašnjenje o tome šta zabranjuju zakoni EU protiv diskriminacije

Ranije je u Belgiji zabilježen slučaj Samire Achbita koja je otpuštena s posla gdje je radila kao recepcionerka u jednoj sigurnosnoj kompaniji nakon što je insistirala da joj poslodavac treba dozvoliti da nosi maramu.

Achbita je je izgubila dvije parnice o diskriminaciji u dva suda u Belgiji, a sada se njen predmet ustupljen Vrhovnom kasacionom sudu, koji je zatražio mišljenje Evropskog suda pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije