Ramazan mubarek olsun: Biskupica luteranske crkve čestitala muslimanina

Anadolija
Ramazan mubarek olsun: Biskupica luteranske crkve čestitala muslimanina
/ Helene Egnell (svenskakyrkan)
Biskupica luteranske Švedske crkve Helene Egnell čestitala je svim muslimanima dolazak mjeseca ramazana, te poručila kako ovaj mjesec ne predstavlja duhovni napredak samo za muslimane, već za sve ljude.

Egnell je objavila članak na web-stranici Švedske crkve pod naslovom Ramazan mubarek olsun. U svom tekstu je navela kako je na osnovu postova svojih prijatelja muslimana na društvenim mrežama imala priliku vidjeti da su u radosti dočekali svoj odabrani mjesec. 

"Ramazan ne znači samo duhovni razvoj i napredak za muslimane, već za sve nas. Postiti jedan dan sa muslimanima i osjetiti šta znaci glad, mnogima bi zasigurno pomoglo da bolje shvatiti smisao mjeseca ramazana", poručila je Egnell.

Istakla je kako se muslimani tokom ramazana sustežu od jela i pića, te da sa dubokovom vjerom osjete vrijednost iftara.

"Ramazan je mjesec dijeljenja i darivanja. Ramazan ne znači samo duhovni razvoj i napredak za muslimane, već za sve nas. U bibliotekama možete pronaći knjigu Ramazan je švedska tradicija, ona će vam pomoći da dobijete mnogo informacija o muslimanima i ramazanu. Ako budete pozvani na iftare, ne propuštajte da iftarite s muslimanima", navedeno je u poruci švedske biskupice Helene Egnell.

Švedska crkva je luteranska crkva koja je, nakon reformacije 1527. godine, istupila iz zajedničke Katoličke crkve. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije