Poražen "holandski Trump": Izbore dobio sadašnji premijer

Anadolija
Poražen "holandski Trump": Izbore dobio sadašnji premijer
EPA / Mark Rutte
Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, vladajuća Liberalna partija (VVD) aktuelnog premijera Marka Ruttea je pobijedila na parlamentarnim izborima u Holandiji, osvojivši 31 od ukupno 150 zastupničkih mjesta.

Radikalno-desničarska Slobodarska partija (PVV) Geerta Wildersa je osvojila 19 zastupničkih mjesta, a isto toliko i "Demokrati 66" i Kršćanska demokratska partija (CDA).

Slijede Zeleni sa 16 zastupničkih mjesta, Socijalistička partija (SP) sa 14, dok je partner u koalicionoj vladi Laburistička partija (PvdA) Lodewijka Asschera osvojila devet mjesta u parlamentu.

Partija DENK, zaštitnik manjinskih muslimanskih i turskih zajednica, osvojila je tri zastupnička mjesta.

Prema preliminarnim podacima, ukupan odziv birača na današnjim izborima je oko 81 posto.

Na parlamentarnim izborima u Holandiji danas je 12,9 miliona registriranih birača biralo novi saziv parlamenta koji broji 150 zastupničkih mjesta.

U izbornoj utrci je učestvovalo 28 političkih partija sa 1.114 kandidata, a analitičari i istraživanja javnog mnijenja predviđaju da niti jedna partija neće dobiti dovoljno glasova da samostalno formira vladu.

Parlamentarni izbori su održani u sjeni subotnjeg skandala u Rotterdamu i rasističke retorike radikalne desnice. Ovi izbori, međutim, smatraju se važnim kako za Holandiju tako i za cijelu Evropsku uniju u kojoj radikalne političke opcije dobijaju sve više prostora na političkoj sceni.

Biračka mjesta, otvorena u 7 sati, su zatvorena večeras u 21 sat po lokalnom vremenu, a preliminarni rezultati se očekuju kasno iza ponoći, dok će zvanični rezultati biti objavljeni 21. marta.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije