Polarni dani u Evropi: Sante leda plutaju Dunavom

Fena
Polarni dani u Evropi: Sante leda plutaju Dunavom
/ Foto: BTA
Zimske nepogode koje su pogodile i Bugarsku ne jenjavaju već treći dan, posebno na sjeveroistoku zemlje, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Vojska je nastavila da pomaže lokalnom stanovništvu u dijelovima na sjeveroistoku zemlje koji su pogođeni obilnim snijega, jakim vjetrom i veoma niskim temperaturama.

 

Kopnene, pomorske i zračne snage angažirane su u borbi protiv vjetra koji je dostizao brzinu od 60km/h, kao i snježnih nanosa visine čak dva metra, zaleđenih cesti i temperatura koje su se kretale između -7 i -12, a noću i do -20 stepeni.

 

Na hitnom sastanku međuagencijskih centara, ministrica za regionalni razvoj i javne radove, Liliyana Pavlova kazala je kako su dobili informaciju da Dunavom plutaju sante leda, te da je u nekim područjima zaleđeno čak 50 posto površine rijeke.

 

Cesta između Varne i Dobricha bila je otvorena, ali je kasnije sa svim ostalim cestama u Dobrich regiji ponovo zatvorena.

 

"Centri za hitnu pomoć otvoreni su za beskućnike, a volonteri i dužnosnici Crvenog križa će dostavljati tople napitke i hranu, te razgovarati sa ljudima koji su u nevolji", kazala je Pavlova.

 

Vlasti u Sofiji su također produžile školski raspust, a nastava neće biti danas i sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije