Podignuta tužba protiv Erdogana zbog genocida i ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Podignuta tužba protiv Erdogana zbog genocida i ratnih zločina
Švedski zakonodavci podigli su ovih dana tužbu protiv turskog predsjednika Erdogana, pod optužnicom za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Tačnije, pet švedskih zastupnika odlučilo je tužiti Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata 2015. godine, prenosi The Local.

Ovo je prva tužba protiv predsjednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena država bi mogla izdati nalog za njegovo hapšenje, što je u skladu s zakonom od 2014. kojim je državnim sudovima Švedska dala ovlasti u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti, bez obzira na mjesto u kojem su počinjeni.

"Svako tko namjerno uništi, djelomično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid", stoji u tužbi.

Državni tužitelj će odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe, a ako to učini, Erdoganu će prijetiti hapšenje u Švedskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije