Papa Franjo upozorio čelnike EU: Ako se bolest ne liječi, nastupa smrt

Fena
Papa Franjo upozorio čelnike EU: Ako se bolest ne liječi, nastupa smrt
/ obs/BIld
Papa Franjo u petak je upozorio čelnike Europske unije da blok riskira umiranje bez nove vizije budućnosti zasnovane na principima solidarnosti na kojima je utemeljen.

U oštro intoniranoj poruci uoči proslave 60. godišnjice bloka u Rimu, argentinski papa istaknuo je brojne probleme s kojima se suočava EU.

Iako je kazao da se problemi kao što su ekonomske i migracijske krize i rast populizma mogu prevazići, naglasio je da bi se oni mogli pokazati fatalnim ako se ne budu liječili.

"Kada tijelo izgubi osjećaj pravca i više ne bude u stanju da gleda naprijed, ono prolazi kroz regresiju i dugoročno riskira smrt", kazao je. 

Franjo je izjavio da su čelnici šest zemalja koji su osnovali Evropsku ekonomsku zajednicu 25. marta 1957. pokazali vjeru u budućnost nakon razornog rata.

"Njima nije nedostajalo odlučnosti niti su djelovali prekasno", kazao je on, opisujući taj princip kao "najefikasniji antidot savremenim oblicima populizma". 

"Od samog početka je bilo jasno da bi u srcu evropskog projekta mogao biti sam čovjek. Prvi element europske vitalnosti mora biti solidarnost", kazao je Papa Franjo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije