Otkrivena prevara: Kako je državljanin BiH došao do austrijskih papira

Radiosarajevo.ba
Otkrivena prevara: Kako je državljanin BiH došao do austrijskih papira
/ Foto: suedtiroler-freiheit
Teška situacija u BiH natjerala je mnoge ljude s naših prostora da sreću potraže u inozemstvu.

Zemlje Europske unije uglavnom su otvorile svoje tržište rada za specifične profesije, dok se oni "ostali" snalaze kako znaju i umiju za "boravišne papire".

Da neki ne biraju sredstva kako bi se dokopali EU, pokazuje primjer iz Austrije o kojem izvještava Salzburger Nachrichten.

O čemu se radi? Jedan 35-godišnji državljanin BiH razveo se 2012. od supruge u našoj zemlji. Odmah potom oženio je 45-godišnju austrijsku državljanku iz Beča i zatražio tamošnje državljanstvo.

Nakon tri godine, Bosanac se 2015. razveo od Bečlijke i ponovo oženio prvu suprugu iz BiH.  Čim se vratio "staroj ljubavi" zatražio je papire za njen stalni boravak u Austriji na osnovu propisa o spajanju porodice.

Bio je to signal za šengenske istražitelje da se pozabave slučajem i obavijeste državno tužilaštvo u Beču. Iako su austrijski istražitelji slučaj zaključili zbog "zastare", međunarodni organi nastavili su istragu, pratili tragove.

Na kraju je 45-godišnja Austrijanka priznala da je stupila u fiktivni brak s Bosancem kako bi on dobio papire za ostanak, a kasnije doveo i porodicu.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije