Njemačka očekuje do 300.000 migranata i izbjeglica ove godine

AA
Njemačka očekuje do 300.000 migranata i izbjeglica ove godine
Njemačka očekuje dolazak od 250.000 do 300.000 migranata ove godine, rekao je šef savezne kancelarije za migracije i izbjeglice Frank-Juergen Weise, prenosi Anadolu Agency (AA).
Weise je za list Bild izjavio da će njegov ured imati problema ako u zemlju dođe veći broj ljudi, ali je dodao kako je uvjeren da će broj novih dolazaka ostati u okviru procijenjenog broja. 

Više od milion izbjeglica i migranata iz zemalja Bliskog Istoka, Afganistana i Afrike došlo je u Njemačku prošle godine.

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova su saopštili da je više od 390.000 osoba podnijelo zahtjev za azil u prvih šest mjeseci ove godine, ali nije jasno koliko je od njih stiglo u zemlju 2015. godine.

Weise je istakao da će Njemačka pokušati što više migranata ubaciti na tržište rada, ali da će njihova integracija u njemačko društvo trajati dugo i biće skupa.

Ovomjesečno istraživanje je pokazalo da nešto više od polovine Nijemaca smatra da je migrantska politika kancelarke Angele Merkel loša te da je porasla podrška antimigrantskim grupama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije