Nezadovoljni mljekari prosipali mlijeko u prahu

Anadolija
Nezadovoljni mljekari prosipali mlijeko u prahu
/ AA
Proizvođači mlijeka danas su protestirali u Briselu zbog najavljene politike Evropske unije koja namjerava na tržište ubaciti veće količine mlijeka u prahu i tako dodatno smanjiti cijenu otkupa mlijeka od farmera.

U zgradi Evropskog vijeća danas se održava sjednica Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo Evropske unije, a tim povodom se na protestima ispred zgrade okupilo nekoliko desetina proizvođača mlijeka.

Proteste je organizirala Evropska komora mljekara (EMB), a mljekari su na plato ispred Evropskog vijeća prosuli veće količine mlijeka u prahu kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom stalnog smanjenja otkupne cijene mlijeka u EU.

Potpredsjednica EMB-a Sieta van Keimpema je izjavila kako su evropski mljekari u dubokoj krizi i kako im je potrebna odgovorna politika zvaničnog Brisela.

“Intervencija ubacivanjem mlijeka u prahu na tržište je veoma problematična. Čak se i prošle sedmice odbili izuzetno niske otkupne cijene mlijeka koje smo vam ponudili“, kazala je Van Keimpema.

Evropska komisija je prošlog mjeseca saopćila da je postignut dogovor o povećanju količina nemasnog mlijeka u prahu na tržištu.

Trenutno se mlijeko u EU otkupljuje po cijeni od 32 eurocenta po litru, a proizvođači tvrde da je i to neodrživa cijena i da je za njih neprihvatljiva politika dodatnih smanjenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije