Nema iskustva: Predsjednik odbio imenovati muslimanku za premijerku

Fena
Nema iskustva: Predsjednik odbio imenovati muslimanku za premijerku
/ Sevil Shhaideh (Facebook)
Rumanski predsjednik Klaus Iohannis odbio je za premijerku imenovati Sevil Shhaideh koja je mogla postati prvi muslimanski premijer te zemlje.

Iohannis je izjavio da je "pažljivo odvagao argumente za i protiv" za imenovanje Sevil Shhaideh (52), novajlije u politici, na premijerski položaj. Pozvao je Socijaldemokratsku partiju, koja je pobjedila na izborima 11. decembra, da imenuje drugog kandidata.

Iohannisovo odbijanje izazvalo je ljutitu reakciju Socijaldemokrata, koji su preedložili njeno ime prošle sedmice.

Predsjednik Socijaldemokrata Liviu Dragnea izjavio je da će stranka razmotriti opoziv Iohannisa "ako dođemo do zaključka da je to dobro za zemlju".

Kazao je da stranka ne može pronaći ustavni ili drugi razlog za odbijanje stranačke nominacije. Dodao je da Iohannis "želi da pokrene političku krizu".

Dragnea nije u stanju da lično imenuje premijera jer je i sam bio osuđen za izbornu prevaru u ovoj godini.

Iohannis nije kazao zašto nije imenovao Shhadieh, koju su kritikovali neki analitičari zbog nedovoljnog političkog iskustva. Ona je kratko obavljala dužnost ministrice za regionalni razvoj u 2015. godini, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije