"Ne možemo ispuniti kvotu jer izbjeglice ne žele u Hrvatsku"

Fena
"Ne možemo ispuniti kvotu jer izbjeglice ne žele u Hrvatsku"
Anadolija / Izbjeglice se smrzavaju u predgrađima Beograda
Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je u intervjuu za Deutsche Welle da Hrvatska želi ispuniti svoju kvotu europske preraspodjele izbjeglica, ali je problem u tome što oni u Hrvatsku ne žele.

"Hrvatska podržava zajedničku sigurnosnu politiku, vrlo dobro surađuje s Frontexom i uspješno čuva vanjske granice Unije", kazao je Orepić u razgovoru.

Naglasio je dobru suradnju sa susjednim zemljama u tom nastojanju i ponovio da je tzv. balkanska ruta zatvorena.

"Istodobno ispunjavamo naše obveze kada je u pitanju preraspodjela izbjeglica. Mi bismo ih trebali primiti 1563. Problem je u tome što oni u Hrvatsku ne žele. Dosad smo primili samo 19 izbjeglica na temelju toga dogovora i u procesu smo primitka još njih 30 iz Grčke i 20 iz Italije. Bili bismo sretni da možemo ispuniti cijelu kvotu, ali ne možemo. Oni žele dalje, njima je Hrvatska samo tranzitna zemlja", naglasio je.

Govoreći o ogradama koje su podigli Mađarska i Slovenija na granici s Hrvatskom, Orepić je kazao kako Hrvatska nema namjeru probleme rješavati ogradama već međusobnim poštivanjem.

"Ne rješavate nikakav problem ogradom. Što učiniti ako ograda nije dovoljna? Podići novu ogradu unutar ograde? Ne. Treba kontrolirati granice i istovremeno pomoći ljudima koji traže zaštitu. I to se treba činiti na temelju međusobnog poštivanja: oni moraju poštivati naša pravila i norme, a mi moramo biti svjesni njihovih tegoba i potreba", zaključio je hrvatski ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije