Nakon pobjede Ruttea - Evropa odahnula, euro dobio na vrijednosti

Fena
Nakon pobjede Ruttea - Evropa odahnula, euro dobio na vrijednosti
EPA / Mark Rutte
Stranka desnog centra premijera Marka Ruttea ostvarila je uvjerljivu pobjedu nad antiislamskom i antievropskom Slobodarskom strankom Geerta Wildersa na izborima održanim u srijedu.

Pobjeda je izazvala veliko olakšanje među ostalim vladama širom Evrope suočenih s valom nacionalizma.

Rutte je proglasio pobjedu kojom je Nizozemska "nakon Brexita, nakon američkih izbora rekla 'ne' pogrešnoj vrsti populizma".

Rutte je primio čestitke od ostalih evropskih čelnika i s nekima od njih je razgovarao putem telefona. Euro je dobio na vrijednosti nakon što su rezultati počeli ukazivati na Rutteovu čistu pobjedu.

Eksperti tvrde da je Rutte pobijedio zahvaljujući raznim faktorima, od kojih se svi ne bi mogli odnositi na Francusku, čiji se politički establishment suočava s populisticom s krajnje desnice Marine Le Pen narednog mjeseca.

Štaviše, brojne stranke među kojima su Rutteova VVD i trećeplasirani Kršćanski demokrati (CDA) već su usvojili veći dio Wildersove antiimigracijske platforme, ako ne i njegove oštre antiislamske retorike. Wilders je izjavio da nije ostvario izbornu pobjedu, ali kako se nada da će biti spreman da bude snažna opozicija.

"Volio bih da smo najveća stranka, ali mi nismo stranka koja je izgubila. Osvojili smo mjesta u parlamentu. To je rezultat na koji trebamo biti ponosni", izjavio je Wilders novinarima.

Uz oko 95 posto prebrojanih glasova, Rutteova stranka VVD osvojila je 33 mjesta u parlamentu koji broji 150 poslanika, manje od 41 mjesta osvojenog na izborima u 2012. godini. Wilders je drugi s 20 poslaničkih mjesta, CDA i centristički Demokrati izjednačeni su na trećem mjestu sa po 19 poslanika, pokazali su podaci koje je objavila novinska agencija ANP.

Ipak, prve informacije navode da niko ne želi saradnju s Wildersom.

Sa 78 posto, odziv glasača je bio najviši u deceniji na izborima koji su bili test da li Nizozemska želi okončati višedecenijski liberalizam i izabrati nacionalizam, antiimigrantski put i glasati za Wildersa i njegovo obećanje "deislamizacije" Nizozemske i napuštanja Evropske unije.

Rezultat predstavlja olakšanje za vodeće stranke širom Evrope, posebno u Francuskoj i Njemačkoj, gdje se desničarski nacionalisti nadaju velikom uspjehu na izborima u ovoj godini, predstavljajući potencijalnu egzistencijalnu prijetnju  EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije