Moglo je biti i gore: Automatska kočnica zaustavila kamion smrti

Tanjug
Moglo je biti i gore: Automatska kočnica zaustavila kamion smrti
/ Anadolija
Sistem automatskog kočenja zaustavio je kamion i izbjegnute su posljedice koje su mogle biti i gore, saopštilo je danas njemačko državno tužilaštvo na konferenciji za novinare o istrazi napada na božićni sajam u Berlinu.

Istraga je pokazala velike bezbjednosne propuste, ali zasad nije otkrila nijednog saučesnika ni nalogodavca.

U prošli ponedeljak Anis Amri, 24-godišnji Tunižanin, ubio je 12 osoba ukradenim kamionom na božićnom sajmu u centru Berlina, a neposredno prije pokolja je vatrenim oružjem ubio poljskog vozača kamiona.

Smrtonosni pohod kamiona zaustavljen je nakon 70-80 metara sistemom protiv sudara koji je pokrenuo automatsko kočenje kamiona i time su "izbjegnute još teže posljedice", navelo je državno tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Time su potvrđene informacije koje su ranije prenijeli neki njemački mediji.

Istragom je otkriveno da osoba koja je juče uhapšena , 40-godišnji Tunižanin, nije mogao biti osoba za kontakt Anisa Amrija, rekla je portparolka saveznog državnog tužilaštva nadležnog za terorizam  i objavila njegovo puštanje iz pritvora.

Taj muškarac bio je uhapšen jer se sumnjalo da mu je osoba, koju njemačke vlasti smatraju počiniocem atentata 19. decembra, poslala fotografiju i poruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije