Mogherini povodom Dana Europe: Budućnost EU je izbor za svakog građanina

Radiosarajevo.ba
Mogherini povodom Dana Europe: Budućnost EU je izbor za svakog građanina
EPA / Federica Mogherini
Budućnost Europske unije je izbor – izbor koji pripada svakom europskom građaninu i koji je važan za cijeli svijet, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini putem videoporuke povodom 9. maja Dana Europe.

"Ove godine Europska unija puni 60 godina: 60 godina mira, zaštite naših radnika, mogućnosti za naše poslovanje, šezdeset godina slobode i pravā.

Ali, budućnost Europe nije nešto što nasljeđujemo od naših osnivača i osnivačica. Europsku uniju čine vrijednosti u koje vjerujemo i partnerstva koja gradimo u svijetu, ona je ogledalo našeg europskog društva. Europa je ono što mi, Europljani, napravimo od nje - svakog dana, svako od nas.

Ponovo smo izrazili opredjeljenje da ostanemo zajedno, crpeći snagu iz našeg jedinstva – jer samo zajedno se možemo suočiti s izazovima našeg vremena“, poručila je Mogherini.

U prethodnih godinu EU je, kaže, poduzela više koraka  u pravcu sigurnosti i odbrane Unije nego u proteklih 60 godina. To je ono, dodaje, što treba Europljanima, a to je ono što treba i svijetu.

"U aktuelnom globalnom okruženju, naši prijatelji širom svijeta upućuju pogled ka nama, upućuju pogled ka Europskoj uniji kao pouzdanoj supersili za mir i ljudski razvoj - možda i jedinoj. To ne znači da smo savršeni. Daleko od toga. Promjene u Europskoj uniji su potrebne. Ali promjene su moguće i dešavaju se. Izbor snažnije Europske unije u svijetu pripada nama. Izbor pravednije, sigurnije i ravnopravnije Europe pripada nama, svima nama. I upravo je to smisao Dana Europe, ne budućnost institucija Europske unije, nego budućnost svakog građanina Europe. Sretan Dan Europe", poruka je visoke predstavnice EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije