Mogherini ohrabrila premijere Zapadnog Balkana da ubrzaju rad na putu ka EU

Radiosarajevo.ba
Mogherini ohrabrila premijere Zapadnog Balkana da ubrzaju rad na putu ka EU
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, nakon sinoćnje večere s liderima zemalja zapadnog Balkana, izjavila je da su svi oni potvrdili spremnost da nastave proces europskih integracija.

Večeri u Bruxellesu sMogherini su prisustvovali predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, mandatar za sastav makedonske vlade Zoran Zaev, premijer Kosova Isa Mustafa, premijer Albanije Edi Rama i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Iz Europske komisije je rečeno da su na sastanku lideri iskazali odlučnost i snažan zajednički interes za jačanje saradnje i postizanje jasnih rezultata u interesu građana regiona.

"Premijeri su istaknuli spremnost za dobrosusjedske odnose i produbljivanje regionalnog razumijevanja kroz međusobno poštovanje i saradnju", saopćeno je.

Mogherini je ohrabrila šest premijera da ubrzaju rad kako bi ispunili očekivanja građana i približili zemlje Europskoj uniji. Ona je istaknula da su vrata EU otvorena za region te je podstaknula regionalnu saradnju s ciljem očuvanja stabilnosti i bržeg ekonomskog napretka svih.

Radnoj večeri su prethodili odvojeni sastanci s premijerima zemalja regiona, Aleksandrom Vučićem, Duškom Markovićem iz Crne Gore, Zoranom Zeavom iz Makedonije, Denisom Zvizdićem iz Bosne i Hercegovine, Isom Mustafom s Kosova i Edijem Ramom iz Albanije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas popodne bi povodom ovog događaja po povratku u Sarajevo održati konferenciju za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije