Ministrica odbrane: Kasarna Bundeswehra ne smije nositi ime Erwina Rommela

Anadolija
Ministrica odbrane: Kasarna Bundeswehra ne smije nositi ime Erwina Rommela
/ Foto: wiki
Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je kako bi njemačka vojska trebala hitno ukloniti imena kasarni koje nose imena vojnika iz Drugog svjetskog rata.

Time bi se, po njenom mišljenju, jasno pokazalo kako njemačka vojska ne dijeli nikakvu tradiciju i vrijednosti s nacističkom prošlošću.

"Bundeswehr mora poslati poruku domovini i cijelom svijetu da nije ukorijenjen na tradiciji Wehrmachta", poručila je ministrica Leyen u intervjuu za njemački list Bild am Sonntag.

Iako je njemačka vojska ranije uklonila većinu imena kasarni koje su nazvane po vojnicima iz Drugog svjetskog rata, još uvijek najmanje šest kasarni nose imena vojnika iz tog perioda. Jedna kasarna nosi ime generala Erwina Rommela.

Ministrica Leyen je kazala kako je vrijeme da se pokrene nova rasprava i u okviru modernizacije vojske raščisti u potpunosti sa prošlošću.

Ranije je Leyen obećala da će iskorijeniti radikalnodesničarske ideje u vojsci, a u petak je sa dužnosti razriješen oficir koji je javno tvrdio da u njemačkoj vojsci i dalje ima elemenata krajnje desnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije