Ministar prekoren zbog zapošljavanja kćerki odgovorio: Sve po zakonu

Anadolija
Ministar prekoren zbog zapošljavanja kćerki odgovorio: Sve po zakonu
EPA / Bruno Le Roux
Francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Le Roux pozvan je na razgovor nakon priznanja da je dvije kćerke u srednjoškolskom uzrastu zaposlio kao asistentice.

U programu ”Quintidien” na televizijskom kanalu TMC rečeno je kako su tadašnje tinejdžerke u periodu 2009-2016. godina bile asistentice tokom školskih raspusta i vikenda.

Rečeno je kako su ugovori o radu sastavljeni uz pomoć savjetnika u francuskom parlamentu te da su njih dvije zaradile ukupno 55.000 eura.

Navodno su ministrove kćerke istovremeno stažirale u drugoj ustanovi.

Le Roux je priznao ove navode te dodao kao nije urađeno nešto protivno pravilima i da ”učenici mogu raditi tokom vikenda”.

Premijer Francuske Bernard Cazeneueve pozvao je ministra Le Rouxa na razgovor.

Cazeneuve je prije razgovora izjavio kako ”osobe koje predstavljaju državni autoritet moraju biti bez mane”.

Rasprave o zloupotrebi dužnosti postale su intenzivnije nakon skandala nazvanih ”izmišljeni poslovi“ u koji je bio uključen i kandidat na predsjendičkim izborima Francois Fillon. Fillon je zaposlio suprugu i djecu kao asistente bez da su oni zapravo radili. Kasnije se izvinio za svoj postupak, a protiv njega je pokrenut postupak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije