Masovna peticija u Slovačkoj: Neće srpske radnike

Radiosarajevo.ba
Masovna peticija u Slovačkoj: Neće srpske radnike
/ Zgrada bivšeg internata
Stanovnici jedne slovačke općine masovno su potpisali peticiju protiv doseljavanja srpskih radnika, koji bi trebalo da rade u tamošnjim fabrikama.

Općina Voderadi na zapadu Slovačke u strahu da će se doseliti više od 400 radnika iz Srbije neophodnih okolnim velikim fabrikama, predala je Trnavskom regionu peticiju sa 1.062 potpisa od ukupno oko 1.500 stanovnika, sa zahtjevom da se spriječi da se nekadašnji internat adaptira u smještaj za strane radnike.

Žitelji Voderada prvo su proljetos demonstrirali pod parolom "Ne želimo ovdje radnike iz Srbije", a sada su u kratkom roku prikupili potpise gotovo svih punoljetnih žitelja sela kada je Trnavski region u kome je nekoliko velikih fabrika nadnacionalnih kompanija, zapuštenu zgradu starog internata iznajmio za 133.000 eura na 20 godina privatniku da je adaptira u smještaj za gastarbajtere. 

"Mentalitet ljudi iz Srbije ili Rumunije je drugačiji, a prije nego što uopće dobiju šansu da se prilagode ovdašnjim uvjetima, najvjerovatnije će otići", kazao je slovačkim medijima predsednik općine Pavol Augustin

Po riječima Augustina, bilo koji radnici da budu smješteni u Voderadiju bit će problema i zbog toga što selo nema infrastrukturu za dodatnih 400 stanovnika - ni prodavnice, ni mjesta za parkiranje, ni kanalizaciju, a povrh svega internat se nalazi na terenu lokalne škole i uz vrtić. 

"Znamo kako se stranci ponašaju na radnom mjestu, kako imaju eksplozivnu narav, kako rješavaju konflikte. Šta će raditi u slobodno vrijeme bez kontrole? Kod nas su i šestogodišnjaci navikli da idu kući sami iz vrtića, mame će sa plašiti za njih", kazala je inicijatorka peticije, zamjenica direktorice lokalnog vrtića Adrijana Polakovičova

Selo nije umirilo ni to što je preduzeće koje adaptira internat obećalo da će za radnike otvoriti radnju, teretanu i restoran, tako da uopće ne moraju ni da izlaze u selo., javlja Beta.

Nakon "bauka" izbjeglica muslimana sa Bliskog istoka, koji su Slovačku i Češku zaobišli, u obje zemlje se ove godine budi "bauk" rumunskih, srpskih ili ukrajinskih gastarbajtera, sličan strahovima stare zapadne Evrope, oličenim u "bauku" poljskog instalatera kada su nove postkomunističke članice ulazile, 2004. godine, u Europsku uniju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije