Kažnjen državljanin BiH: Vodite računa o danima provedenim u zemljama Šengena

Radiosarajevo.ba
Kažnjen državljanin BiH: Vodite računa o danima provedenim u zemljama Šengena
/ Aerodrom Memmingen (Foto: Allgäu Airport)
U ponedjeljak predvečer na aerodromu Memmingen (Njemačka) pojavio se 24-godišnji državljanin BiH koji je imao kartu za let za Tuzlu u 20.25 sati.

Nakon višemjesečne posjete djevojci u 110 kilometara udaljenom Münchenu čekirao je kartu i zaputio se ka pasoškoj kontroli.

Onda iznenađenje! Kompjuterskom provjerom utvrđeno je da je u šengenskoj zoni boravio neprekidno 121 dan, odnosno 31 dan više nego je dozvoljeno.

Državljanin BiH morao je platiti masnu kaznu zbog kršenja Zakona o boravku. Bavarska policija, koja je obavijestila javnost o ovom slučaju, nije saopćila da je Bosanac dobio zabranu ulaska u zemlje Šengena.

Izgleda da su njemačke vlasti, ipak, bile blagonaklone pa nisu izrekli ovu najstrožu kaznu na koju su više puta upozoravali i iz Ministarstva za vanjske poslove BiH.

"U zemljama Šengena možete provesti najviše 90 dana tokom šest mjeseci (180 dana). Šestomjesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje Šengena. Ovih 90 dana može se iskoristiti tokom jedne posjete ili u sklopu više putovanja, ali je bitno da se vodi računa o broju dana koji se provedu u zemljama Šengena. Važno je da se nakon 90 dana boravka obavezno napusti zona Šengena sve dok ne prođe period od šest mjeseci od dana prvog ulaska. Kada tih šest mjeseci prođe, tada počinje naredni šestomjesečni ciklus u kojem se ponovo može provesti 90 dana u zemljama Šengena. Boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan je i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena", upozorenje je za sve državljane BiH koji namjeravaju putovati u zemlje Šengena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije