Izbori u Francuskoj: Izlaznost do 15 sati 65,3 posto

Anadolija
Izbori u Francuskoj: Izlaznost do 15 sati 65,3 posto
U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je do 15 sati po lokalnom vremenu glasalo 65,3 posto birača s pravom glasa.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je do 15 sati izlaznost znatno manja u odnosu na posljednje predsjedničke izbore 2012. godine, kada je u istom periodu pravo glasa iskoristilo 71,9 posto birača, dok je 2007. izlaznost iznosila 75,1 posto.

U utrci za novog predsjednika Francuske natječu se Emmanuel Macron i Marine Le Pen, a posljednje ankete predviđaju da lider pokreta En Marche Macron ima podršku 60 posto biračkog tijela, dok liderku Nacionalnog fronta (FN) podržava 40 posto birača.

Predsjednički izbori u Francuskoj održavaju se u sjeni vanrednog stanja u toj zemlji i uz pojačane mjere sigurnosti u kojima je angažovano blizu 50.000 policajaca, vojnika i žandara.

Biračka mjesta šitom Francuske zatvaraju se večeras u 20 sati, a preliminarni rezultati se očekuju nekoliko sati kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije