Sukob demonstranata i policije tokom prvomajskog protesta u Parizu

Anadolija
Sukob demonstranata i policije tokom prvomajskog protesta u Parizu
Tokom protesta u Parizu policija je nakon napada Molotovljevim koktelima intervenisala suzavcem.

Francuski sindikati najavili su da će danas održati protestnu šetnju centrom Pariza od Trga Republike do Trga Nacije, a još nekoliko manjih skupova najavili su sindikalni ogranci.

Nekoliko mladića sa kapuljačama na glavi bacilo je tri Molotovljeva koktela na pripadnike sigurnosnih snaga nakon čega su oni reagovali suzavcem. 

Također, neki su bacili i šok bombu koja je eksplodirala u jednoj ulici. Nije poznato da li je neko povrijeđen u incidentima. 

Širom Francuske za danas su najavljeni brojni skupovi i demonstracije povodom Međunarodnog praznika rada. I pristalice radikalno-desničarskog fronta (FN) će tradicionalnim defileom odati počast francuskoj heroini i svetici Ivani Orleanskoj ispred njenog spomenika u Parizu, a potom će skupu FN-a u mjestu Pyramides prisustvovati liderka te stranke i kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marine Le Pen.

Zbog najavljenih skupova u Parizu su danas pooštrene mjere sigurnosti u kojima je angažirano ukupno 9.000 policajaca, vojnika i žandara.

Ovo je druga godina da se prvomajski praznik u Francuskoj dešava uz vanredno stanje, koje je proglašeno nakon terorističkog napada u novembru 2015. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije