Finska - raj na Zemlji: Plaćaju stan nezaposlenima, školovanje i liječenje besplatno...

Radiosarajevo.ba
Finska - raj na Zemlji: Plaćaju stan nezaposlenima, školovanje i liječenje besplatno...
Pixabay / Helsinki
Potez finske Vlade koja planira da eksperimentalno uvede temeljni univerzalni dohodak za građane od 560 eura mjesečno, začudila bi možda stanovnike Balkana, ali ni najmanje nije začudila građane Finske.

O tome da je potez uvođenja univerzalnog dohotka potpuno u skladu s politikom zemlje koja je po svom socijalnom, obrazovnom i zdravstvenom sistemu gotovo - socijalistička utopija, za Blic je govorila Violeta Salonen, Novljanka udata za Finca, koja je u Finskoj studirala, i zaposlila se kao profesorica na Univerzitetu primijenjenih nauka Haaga-Helia u Helsinkiju.

„Javni sektor u Finskoj je veoma jak, i to potječe još iz vremena kada su bili pod vlašću Rusije, i još od tada su zadržali mnogo 'socijalističkih' mjera. Imaju socijalističku strukturu javnog sektora, veliki broj stvari je besplatan, i država pomaže širok krug građana“, kaže Violeta i nabraja:

Školovanje na fakultetima je besplatno, liječenje u državnim ustanovama je besplatno za nezaposlene, a zaposleni plaćaju sitnu participaciju tri puta godišnje, nakon čega su svi pregledi besplatni. Za djecu je sve besplatno, počevši od zdravstvene zaštite, do škole. Jedino se vrtići plaćaju, ali za finske plaće to nije velika suma. Zanimljivo je da su ovdje cijene privatnih i državnih vrtića izjednačene za građane. Odnosno, privatni plaćaš isto koliko bi i državni, a finska Vlada plaća razliku koja je nekad i nekoliko puta veća od sume koju ti plaćaš“, priča Violeta.

Violeta, koja je studirala u Finskoj, kaže da je bila veoma pozitivno iznenađena tretmanom studenata i nezaposlenih. Osim toga što je studiranje potpuno besplatno (osim obroka i prijevoza čije troškove student snosi sam), svaki student ima opciju da radi pola radnog vremena dok studira (20 sati sedmično). Osim plaće, finska Vlada mu dok radi mjesečno plaća još 550 eura bespovratne pomoći. Krajem maja, kada se fakulteti raspuštaju, studenti imaju mogućnost da rade puno radno vrijeme i za te mjesece ne dobivaju pomoć. Također, dostupni su im krediti za studiranje od banaka s veoma niskom kamatom - od 0,5 do jedan posto, a obrok na fakultetima (s predjelom, glavnim jelom i salatom) košta oko dva eura.

Osim malo surovije klime, o osnovnom životnim potrebama Finci uglavnom ne brinu

„Dok sam bila nezaposlena, primala sam pomoć države koja se kreće između 560 i 650 eura. To nije dovoljno za život, ali ti kao nezaposlenom država plaća i pola stana ako živiš s partnerom, ili cijeli ako živiš sam, pa te pare koje dobivaš trošiš na hranu i ostale potrepštine. Ako dobiješ otkaz jer ti je firma u problemu, u Finskoj primaš 70 posto plaće u narednih 12 do 18 mjeseci“, priča Violeta za Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije