Europska unija osuđena je na izumiranje

Radiosarajevo.ba
Europska unija osuđena je na izumiranje
Europska unija osuđena je na izumiranje, tvrdi to u svojoj najnovijoj analizi poznati europski politički analitičar George Friedman.

Friedman je svoju analizu prikazao kroz nekoliko mapa,  Pomoću njih ukazao je na suprotnosti prirodnih granica između Zapadne  i Južne Europe. Također, navodi da južnoeuropska privredna ima manje koristi od Europske unije nego sjeverna.

"Italija, Španija i Grčka zarobljene su u monetarnoj uniji s Njemačkom koja je izvozno orijentirano gospodarstvo, tvrdi Friedman. Problemi u bankarskom sustavu južnih članica EU mogli bi za sobom povući čitav finansijski sistem", piše u Friedmanovoj analizi, prenosi Express.hr.

Nadalje, on tvrdi da Francuska, Velika Britanija i nordijske zemlje imaju različite ciljeve, ali i različite temelje privrede od ostatka Europske unije.

"Francuska želi biti ekonomski kontrapunkt Njemačkoj, ali nemaju dovoljno razvijenu privredu. Britanci su odlučili napustiti EU, ali svejedno ne žele dopustiti vojni rast Unije. Pokušavaju ostati dovoljno dobri prijatelji sa SAD-om, ali istovremeno žele ostati neprocjenjivi partner Uniji. Sve te države žele održati značajnu dozu samostalnosti u odlučivanju o sigurnosnim pitanjima", ističe Friedman.

 S druge strane, navodi on, Istočna Europa teži sve većoj sigurnosnoj integraciji zato što su još uvijek svježa sjećanja na sovjetski savez i hiljade vojnika koji su osiguravali bratstvo i jedinstvo na istoku Europe. Takve podjele dovele su do rasta nacionalizma u raznim državama Europe.

"Zemljopis europskog kontinenta doveo je do velikih razlika među državama. Kako EU slabi, regionalne i lokalne potrebe izlaze u prvi plan,a podjele postaju sve dublje", zaključio je Friedman u svojoj analizi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

#EU

/ Povezano

/ Najnovije