Evropljani, u 2017. godini obratite pažnju na ovih 10 osoba

Radio Slobodna Evropa
Evropljani, u 2017. godini obratite pažnju na ovih 10 osoba
/ Fotosi: wiki
Ugledna britanska novinska agencija Reuters odabrala je deset osoba na koje Evropa trebaju obratiti pažnju u 2017. godini.

Tekst prenosimo s portala Radio Slobodna Evropa. 

Donald Trump

Njegova pobjeda zapanjila je Evropljane koji su već bili u šoku nakon britanskog Brexita, te inspirirala brojne euroskeptike. Kada uđe u Bijelu kuću 20. januara, njegova obećanja iz kampanje mogu imati velikog efekta na Evropu. Veliko povećanje američkog budžeta moglo bi pomoći biznisu u EU, no najave protekcionističke trgovine donose dodatni. Trumpov nejasan stav u vezi s podrškom NATO-u, i njegov poziv na bolje veze s Rusijom ostavljaju EU u poziciji da traži domaće opcije za jačanje odbrane.

Jaroslaw Kaszynski

Opirući se Bruxellesu tako što je smanjio ovlasti Ustavnog suda Poljske, vlast oličena u desničarskoj vladi testira EU i njenu moć da nametne svoju volju, dok istovremeno pojačava razdor na liniji Istok – Zapad. Kaczynski računa na desničarske saveznike poput mađarskog premijera Viktora Orbana da će vetom blokirati najavljene kaznene mjere EU protiv vlade u Varšavi.

Geert Wilders

Holandski glasači bi mogli postaviti ton evropske izborne godine, potvrđujući istraživanja javnog mnijenja koja kažu da antiislamska Partija slobode ide ka tome da bude najača u parlamentu te zemlje. Najvjerovatnije neće moći formirati vladu, ali njegova pobjeda na izborima može otvoriti put ekstremnim desničarima na izborima koji potom predstoje u Francuskoj i Njemačkoj.

Theresa May

"Brexit znači Brexit". Britanska premijerka će morati proširiti ovu svoju sad već čuvenu frazu kada Bruxellesu pošalje pismo do 31. marta, kojim će povući prvi korak u dvogodišnjem odbrojavanju do okončanja razvoda. Ne skidajući "pokeraški" izraz s lica, ona će morati ujediniti svoju vladu i podijeljenu zemlju. U isto vrijeme mora se razračunati s Evropljanima koji se plaše da svako popuštanje Britancima može zakucati još jedan ekser u EU jer su mnogi u iskušenju da oponašaju bilo kakav "fini" dogovor s Londonom.

Marine Le Pen

Liderka Nacionalnog fronta mogla bi pobijediti već u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora 23. aprila, ali mnogi ipak sumnjaju da može osvojiti potrebnu većinu koja je izmakla njenom ocu 2002. godine. Ova 48-godišnjakinja uspjela je osvojiti podršku miliona koji nikada nisu glasali za Le Pena starijeg. Ako preuzme kormilo zemlje koja je osmislila EU, to bi mogao biti kraj Unije, makar onakve kakvu znamo.

Afrički migrant

Nada Zapadne Afrike da otplovi u Italiju nakon zimske oluje posustaje. Jačanjem vlada tih zemalja preko budžetske pomoći, jačanjem policijskih snaga u libijskim vodama i pripremama za masovna protjerivanja, EU ima cilj primijeniti taktiku koja je uspjela zaustaviti Sirijce ispred Grčke, uz proračunat rizik. Hrabre sa Sahare i mora, tako čeka samo pritvor i povratak kući.

Vladimir Putin

Lider Kremlja igrao je na taktičku igru koju je teško pročitati, u pokušaju obnavljanja utjecaja koji je Moskva nekad imala. On može stvarati prijatelje ili nevolje sa zapadnim susjedima na mnogo načina, od kontroliranja dovoda gasa do podržavanja njihovih oponenata. Od aneksije Krima 2014. godine, rijetki će u EU uložiti novac u opkladu oko njegovog sljedećeg poteza. Do 31. jula lideri EU moraju obnoviti ili ukinuti sankcije Putinu zbog akcija u Ukrajini, ali neke države članice to ne žele. Ako Trump probije led popuštanjem američkih sankcija za Rusiju, EU će se naći u teškoj poziciji da spriječi još neku od svojih članica da blokiraju obnovu sankcija.

Sergio Mattarella

Vješt sicilijanski advokat, 75-godišnji predsjednik Italije, koji je u politiku ušao kada je njegovog brata ubila mafija, nalazi se u srcu oluje. On mora nagovoriti posvađane političke stranke da vladaju zemljom dok se ne pozicioniraju za održavanje izbora čiji se datum još ne zna i prema pravilima koja bi se tek mogla promijeniti. Italijanski partneri iz eurozone gledaju na teško zaduženu zemlju i njene bolesne banke sa zebnjom. Za razliku od Grčke ili Portugalije, Italija je previše velika da bi propala, ali i prevelika za spašavanje.

Angela Merkel

U pripremi za četvrti mandat na parlamentarnim izborima u Njemačkoj sljedećeg septembra, evropskoj liderki nad liderima EU prijete bijes i strah zbog toga što je od 2015. godine dozvolila ulazak u Njemačku više od milion tražilaca azila. Euroskeptici ekstremno desno od kancelarke, dobit će svoja prva mjesta u Bundestagu, dodatno komplikujući njene koalicione pregovore. Angela Merkel je garant povezanosti Njemačke sa EU, kao ključa stabilnosti Evrope, suprotno ružnim uspomenama na Berlin iz prošlog vijeka. Ali može li Merkel činiti čuda ako susjedi počnu da se raspadaju?

Čovjek u crnom

Taj čovjek je došao da mrzi Evropu u kojoj živi. Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) pod pritiskom u Siriji i Iraku iskaljuje svoj bijes i prisiljava ga da djeluje, kakvim god sredstvima može. U širem smislu, on može stajati kao opravdanje za sve nepoznate, neočekivane i događaje bez presedana – bilo da ih uzrokuju ljudi ili priroda. Događaje koji bi mogli izazvati makar kratkotrajne udarce na javno mnijenje EU i time ugroziti svaki od evropskih planova i prioriteta u narednoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije