Demonstranti u Bukureštu slave: Premijer potvrdio povlačenje sporne odluke!

Fena
Demonstranti u Bukureštu slave: Premijer potvrdio povlačenje sporne odluke!
Vijest da je rumunska vlada povukla spornu odluku kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, potvrdio je večeras i premijer Rumunije Sorin Grindeanu.

Vlada će formalno na sjednici sutra povući uredbu a potom će otvoriti dijalog u javnosti kako bi se pronašlo rješenje za ovu uredbu. Ta vijest odjeknula je na ulicama Bukurešta pa su okupljeni demonstranti već počeli da slave, javlja ekipa Tanjuga iz Bukurešta.

Informaciju o povlačenju sporne uredbe saopćio je prethodno predsjednik Senata i lider stranke ALDE, manjeg koaliconog partnera vladajućih socijaldemokrata Kalin Popesku Taričeanu.

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mjesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizuje zloupotrebu vlasti tako da neka djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 eura.

Također, parlamentu je dostavila prijedlog na osnovu kog bi oko 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile prenatrpane.

Donošenje sporne uredbe izazvao je masovne proteste u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije