Danska želi zatvoriti svoju granicu za izbjeglice

Fena
Danska želi zatvoriti svoju granicu za izbjeglice
Danska vlada je predložila u utorka glasanje za zakon koji će omogućiti zatvaranje granica za izbjeglice, ako dolasci migranata budu na vrhuncu.

"Moramo se nositi s pritiskom. To je razlog što uvodimo hitne kočnice da bismo bili u mogućnosti vratiti azilante na granicu", rekla je ministrica za imigracije Inger Stojberg.

Mjera je inspirana zakonom usvojenim u junu u Norveškoj, koja dozvoljava policiji da vraća osobe koje dođu na granicu da traže azil, bilo da su one u “kriznoj situaciji” ili dolaze iz neke druge nordijske zemlje.

Danska je prihvatila 4.700 zahtjeva za azil od početka godine i predviđa ih oko 10.000 godišnje. U 2015. godini ih je bilo 21.000, godini obilježenoj kao spektakularnoj po izbjeglicama koji su hodali po danskim cestama u nadi da će ući u Švedsku, najpoželjnije odredište.

Izvršna vlast želi ograničiti pravo na socijalnu naknadu za azilante, pokrenuti mjere sigurnosti za centre u kojima su oni smješteni, olakšati protjerivanje onih čiji su zahtjevi odbijeni

"Deset hiljada podnosilaca zahtjeva, to je previše", rekla je Strojberg, poznata po svojoj antimigratorskoj liniji.

Danska je šokirala mnoge branitelje ljudskih prava usvojivši u februaru zakon koji omogućava konfiskaciju novca od azilanata i vrijednih stvari da bi finansirali svoj boravak, naveo je AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije