Bugarin kupio helikopter da "lovi" migrante

Radiosarajevo.ba
Bugarin kupio helikopter da "lovi" migrante
"Lovac na migrante" iz Bugarske Dinko Valev kupio je helikopter s naoružanjem, kako bi otkrivao "potencijalne džihadiste" – za šta mu je bugarska vlada dala dozvolu.

Dinko Valev (29) postao je poznat prošle godine zbog "lova na migrante" u Bugarskoj, a sada je kupio i helikopter kako bi patrolirao i tražio "potencijalne džihadiste", kako naziva sve migrante, piše Daily Mail.

Taj "lovac na migrante", za čiju glavu Islamska država obećava nagradu, postao je poznat prošle godine kada je na internet počeo postavljati svoje videosnimke na kojima se vidi kako juri migrante koji u Bugarsku stižu iz Turske.

Bivši poluprofesionalni hrvač pokazao je kako zastrašuje migrante prilikom lova u šumama, zajedno s još nekoliko kolega.

U njegovom filmu vide se žene i deca koji su primorani da potrbuške leže na zemlji, s rukama vezanim na leđima.

"Ovo bih opisao kao običnu sportsku aktivnost. Ne možete opisati sportistu kao nasilnika", rekao je Valev.

Ipak, on je postao poznat kada mu je vlada Bugarske dala podršku i počela da mu pomaže, navodi britanski list, i dodaje da je nejasno da li su veliki mitraljez i mehanizam za ispaljivanje raketa koji se nalaze na prednjem delu helikoptera i dalje funkcionalni.

Vilev, koji živi u gradu Jambol, blizu granice s Turskom, tvrdi da je svaki izbjeglica "mogući džihadista".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije